szerző:
HVG

Az ukrán határ menti magyar falvakba tömegesen jelentkeznek be egy-egy családi házba olyan ukrajnaiak, akik a magyar államtól kapnak nyugdíjat – derítette ki a Hír Tv. A pontos számukat nem tudni, az utolsó nyilvánosságra hozott 2015. decemberi adatok szerint közel 10 ezer főre havi 1,117 millió forint jutott, azaz már akkor évente több mint 13 milliárd forint került nyugellátás címén ukrajnaiakhoz. Egy 1962-es, még a Szovjetunióval kötött szerződés szerint a két állam fizeti az áttelepült személyeknek a nyugdíját. Ehhez nem kell más, mint igazolás az ukrán nyugdíj lemondásáról és bejelentett magyarországi állandó lakhely. A nyugdíj alapját képező átlagkeresetként azt az összeget kell figyelembe venni, amit a hasonló munkakörben, megfelelő képesítéssel Magyarországon foglalkoztatottak átlagosan elértek a nyugdíj megállapítása időpontjában. Így ha valaki olyan igazolást hoz Ukrajnából, hogy ő gyárigazgatóként ment nyugdíjba, akkor ennek alapján állapítják meg az itteni nyugdíját. Ez sokszorosa lehet az ukrán nyugdíjnak. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy az átjelentkezés mögött egyfajta voksturizmus is állhat. Egy szabolcsi férfi házába például 93, oda bejelentett ukrajnainak postázták a konzultációs kérdőívet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!