szerző:
HVG

A jogi eljárások lezárultáig ideiglenesen életbe léptette a Donald Trump elnök által hat muszlim többségű ország állampolgáraira elrendelt beutazási tilalmat az amerikai legfelső bíróság. Az egyoldalas végzést a kilencfős testületben a négy liberális tagból kettő, Ruth Bader Ginsburg és Sonia Sotomayor nem szavazta meg. Ez azt jelenti, hogy Csád, Jemen, Irán, Líbia, Szíria és Szomália állampolgárai nem vándorolhatnak be az USA-ba, és csak különleges elbírálás után kaphatnak turista- vagy diákvízumot. Ez Trump harmadik kísérlete arra, hogy a terrorizmus veszélyére hivatkozva muszlim országokkal szembeni beutazási tilalmat rendeljen el. Az első a bíróságokon vérzett el, a második hatálya szeptemberben lejárt. Az októberben kiadott legutóbbi rendeletet Maryland és Hawaii szövetségi államok, valamint emberjogi szervezetek támadták meg, mondván, az amerikai alkotmányba és a bevándorlási törvénybe ütközik. Azt egyikük sem kifogásolta, hogy ugyanebben a rendeletben észak-koreai és venezuelai politikusok beutazását is megtiltotta Trump. A jogszabály ideiglenes érvénybeléptetése előrevetíti, hogy az alkotmánybírósági szerepet ellátó legfelső bíróság többsége jóváhagyhatja magát a tilalmat, ha az a fellebbezések nyomán a testület elé kerül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!