szerző:
HVG

Egy tragikusan végződött szolnoki lakástűz nyomán ismét fellángolt a vita a központi segélyhívó telefonszám, a 112-es működéséről. A vonalat az ORFK üzemelteti, a mentők, a tűzoltók és a rendőrség korábbi saját számát, a 104-est, a 105-öst és a 107-est is oda kapcsolják. A segélyhívásokat most két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják az operátorok. Ez jelenti az egyik legnagyobb problémát: a helyismeret nélküli diszpécserek – akik nem is szakemberek – késlekedése miatt értékes időt vesztenek a mentők és a tűzoltók is, akiknek újra el kell magyarázni a segélyhívás okát. Így most tovább tart a riasztási lánc, ráadásul az is gyakran okoz problémát, hogy nem tudnak címet rendelni például „a főúton a templomnál” vagy a „gellérthegyi vízesés” típusú bejelentéshez. „Ha nem javítják ki a rendszer hiányosságait, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nagy baj történjen” – figyelmeztetett Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, hozzátéve, hogy ez csak idő kérdése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!