szerző:
HVG

Egy tragikusan végződött szolnoki lakástűz nyomán ismét fellángolt a vita a központi segélyhívó telefonszám, a 112-es működéséről. A vonalat az ORFK üzemelteti, a mentők, a tűzoltók és a rendőrség korábbi saját számát, a 104-est, a 105-öst és a 107-est is oda kapcsolják. A segélyhívásokat most két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják az operátorok. Ez jelenti az egyik legnagyobb problémát: a helyismeret nélküli diszpécserek – akik nem is szakemberek – késlekedése miatt értékes időt vesztenek a mentők és a tűzoltók is, akiknek újra el kell magyarázni a segélyhívás okát. Így most tovább tart a riasztási lánc, ráadásul az is gyakran okoz problémát, hogy nem tudnak címet rendelni például „a főúton a templomnál” vagy a „gellérthegyi vízesés” típusú bejelentéshez. „Ha nem javítják ki a rendszer hiányosságait, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nagy baj történjen” – figyelmeztetett Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, hozzátéve, hogy ez csak idő kérdése.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!