szerző:
HVG

A világ legnagyobb szabályozott marihuánapiaca nyílt meg a 39,5 milliós lakosú Kaliforniában, ahol január 1-jével szabaddá vált a cannabisalapú termékek rekreációs célú fogyasztása. Az USA-ban először négy éve Colorado állam legalizálta a füvet, a példáját Washington, Oregon, Alaszka és Nevada követte, Massachusetts és Maine az idén csatlakozhat. A marihuánafogyasztást a világon eddig egyetlen ország, Uruguay engedélyezte, ahol az árusítás tavaly júliusban vette kezdetét. Az USA-ban az 1960-as évek hippikorszakában a központnak számító Kalifornia volt az első, amely 1996-ban engedélyezte a cannabis orvosi célú használatát, a megfelelő igazolás beszerzése pofonegyszerű volt, és az állam rendőrsége már évek óta nem vett őrizetbe senkit kis mennyiségű marihuána birtoklása miatt. Jelenleg az USA 29 szövetségi államában, valamint a fővárosban, Washingtonban, illetve Guamon és Puerto Ricón lehet orvosi javaslatra cannabistartalmú terméket vásárolni és fogyasztani. A szövetségi törvények és a washingtoni igazságügy-minisztériumban azonban még mindig a kemény drogokkal egyenértékű kábítószerként kezelik a marihuánát. Ezért a termelők és értékesítők nemigen tudnak banki szolgáltatásokat igénybe venni, így a több milliárd dollárosra nőtt üzlet még mindig készpénzalapú.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!