szerző:
HVG

A világ legnagyobb szabályozott marihuánapiaca nyílt meg a 39,5 milliós lakosú Kaliforniában, ahol január 1-jével szabaddá vált a cannabisalapú termékek rekreációs célú fogyasztása. Az USA-ban először négy éve Colorado állam legalizálta a füvet, a példáját Washington, Oregon, Alaszka és Nevada követte, Massachusetts és Maine az idén csatlakozhat. A marihuánafogyasztást a világon eddig egyetlen ország, Uruguay engedélyezte, ahol az árusítás tavaly júliusban vette kezdetét. Az USA-ban az 1960-as évek hippikorszakában a központnak számító Kalifornia volt az első, amely 1996-ban engedélyezte a cannabis orvosi célú használatát, a megfelelő igazolás beszerzése pofonegyszerű volt, és az állam rendőrsége már évek óta nem vett őrizetbe senkit kis mennyiségű marihuána birtoklása miatt. Jelenleg az USA 29 szövetségi államában, valamint a fővárosban, Washingtonban, illetve Guamon és Puerto Ricón lehet orvosi javaslatra cannabistartalmú terméket vásárolni és fogyasztani. A szövetségi törvények és a washingtoni igazságügy-minisztériumban azonban még mindig a kemény drogokkal egyenértékű kábítószerként kezelik a marihuánát. Ezért a termelők és értékesítők nemigen tudnak banki szolgáltatásokat igénybe venni, így a több milliárd dollárosra nőtt üzlet még mindig készpénzalapú.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!