szerző:
HVG

Komoly vitákat okoz a bíróságokon, hogy – vélhetően jogalkotói slendriánságból – kimaradtak a szabálysértési törvényből az elektronikus ügyintézésre vonatkozó szabályok. Pedig január 1-je óta ez minden bírósági eljárásra nézve kötelező. Törvényi előírás hiányában az Országos Bírósági Hivatal (OBH) értelmezése és iránymutatása alapján tartják elektronikusan a kapcsolatot az ügyvédekkel, hatóságokkal, szakértőkkel is a budapesti bíróságokon a szabálysértési ügyekben. Csakhogy a Handó Tünde által vezetett hivatalnak nem lenne joga a törvényalkotáshoz vagy -értelmezéshez, ez tehát alkotmánysértő – érvelnek ügyvédek, és erre hivatkozva készülnek megtámadni az így született döntéseket. A hvg.hu birtokába jutott kezelési útmutatóban az OBH maga is elismeri a bizonytalan helyzetet, de, mint írja, álláspontja szerint „az e-ügyintézési törvényből levezethetően az elektronikus kézbesítés is hatályosnak tekintendő”. A hvg.hu által felvetett problémára érdemben nem reagált az OBH, egy közleményben szervezett sajtótámadást emlegetnek. Az OBH elnökének az eredménytelenné nyilvánított bírói pályázatokra is magyarázatot kell adnia, miután a Fővárosi Törvényszék bírái megszavazták, hogy az Országos Bírói Tanács vizsgálja meg 2017-es kinevezési gyakorlatát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!