szerző:
HVG

Jelöletlen izraeli robotrepülők, helikopterek és harci gépek legalább két éve rendszeresen csapásokat mérnek a Sínai-félszigeten lévő dzsihádistákra, Kairó beleegyezésével. A The New York Times napilap amerikai, brit és izraeli forrásokra hivatkozva nyílt titoknak nevezte, hogy Abdelfattah al-Sziszi egyiptomi elnök engedélyével az izraeliek heti rendszerességgel hajtanak végre akciókat a sivatagos területen. Egyiptom öt éve folytat háborút az Iszlám Államhoz (IS) csatlakozott és egyéb szélsőséges szervezetek ellen, de átütő siker nélkül. Az izraeli beavatkozás révén a dzsihádisták már nem tudnak utakat vagy területeket elfoglalni, ezért „puha” célpontokat, keresztény templomokat és muszlim mecseteket támadnak. A titkos szövetséget egyiptomi részről tagadták ugyan, a kairói média pedig álhírnek nevezte, valójában jelentős térségbeli átrendeződés zajlik. Az iráni fenyegetésekkel szemben Izrael és a szunnita arab országok – elsősorban Egyiptom, Szaúd-Arábia és Jordánia – kapcsolata új szintre emelkedett. Az arab közvélemény azonban továbbra is rendkívül ellenséges a zsidó állammal szemben, és nem követi a vezető elit Izrael megítélésével kapcsolatos változását. Al-Sziszi például csak néhány főtisztet és hírszerzési vezetőt avatott be a titkos együttműködésbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!