szerző:
HVG

Legalább hatvanezer, korábban nem ismert maja épület, út és csatorna romjait, valamint temetkezési helyet azonosítottak légi felvételek alapján a Guatemala északi részén fekvő dzsungel mélyén. A közép-amerikai ország Pacunam nevű nonprofit szervezete és a Houstoni Egyetemen lévő amerikai légi lézeres térképészeti központ együttműködésével 2016-ban 2100 négyzetkilométernyi területet fésültek át, és az eredményről készült filmet a National Geographic tévécsatornája kedden mutatta be. A  maja civilizáció 250 és 900 közötti fénykorát korábban is fejlettnek tartották a történészek és az archeológusok, ám a mostani felvételek alapján a mezőgazdaságban, művészetekben és csillagászatban is nagyot alkotó közép-amerikai őslakosok még az eddig feltételezettnél is összetettebb társadalmat építettek fel. Az új adatok alapján úgy vélik, a maja civilizáció csúcsán nem 4-5, hanem akár tízmillió ember is alkothatta az ősi mezoamerikai társadalmat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!