szerző:
HVG

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottsága egyhangúlag megszavazta, hogy hozzák nyilvánosságra a jelenleg titkos, demokraták által készített feljegyzést a 2016-os elnökválasztási kampányba való orosz beavatkozási kísérletről. Az ugyanis a megfogalmazói szerint pontról pontra cáfolja azokat a megállapításokat, amelyeket a testület elnöke, a republikánus Devin Nunes által írott másik memorandum tett. Ez utóbbi azt állítja, az FBI és az igazságügy-minisztérium 2016 októberében megtévesztéssel szerzett jóváhagyást az illetékes szövetségi bírótól arra, hogy lehallgassa Donald Trump kampánycsapatának egyik tagját, Carter Page-et, akiről azt gyanítják, kapcsolatban állt a zavarosban halászó oroszokkal. A Nunes-feljegyzést Trump a demokraták és az FBI tiltakozásával dacolva nyilvánosságra hozatta, mert abban igazolva látja, hogy elfogult a szerinte nem is létező orosz szálat kutató vizsgálat. A kutakodást a tavaly májusban Trump által kinevezett volt FBI-igazgató Robert Mueller vezeti különleges ügyészként. Utóbbit Trump ki akarta rúgatni, de fehér házi jogtanácsosa a lemondásával fenyegetőzve lebeszélte róla. Az ügyvédei most arról próbálják meggyőzni Trumpot, hogy az ígéretét visszavonva mégse menjen bele egy eskü alatti meghallgatásba Muellerrel. Attól tartanak ugyanis, hogy az önmagának is gyakran ellentmondó Trump könnyen hamis állításokat tehet, ami alkotmányos vádemeléshez vezethet ellene.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!