szerző:
HVG

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottsága egyhangúlag megszavazta, hogy hozzák nyilvánosságra a jelenleg titkos, demokraták által készített feljegyzést a 2016-os elnökválasztási kampányba való orosz beavatkozási kísérletről. Az ugyanis a megfogalmazói szerint pontról pontra cáfolja azokat a megállapításokat, amelyeket a testület elnöke, a republikánus Devin Nunes által írott másik memorandum tett. Ez utóbbi azt állítja, az FBI és az igazságügy-minisztérium 2016 októberében megtévesztéssel szerzett jóváhagyást az illetékes szövetségi bírótól arra, hogy lehallgassa Donald Trump kampánycsapatának egyik tagját, Carter Page-et, akiről azt gyanítják, kapcsolatban állt a zavarosban halászó oroszokkal. A Nunes-feljegyzést Trump a demokraták és az FBI tiltakozásával dacolva nyilvánosságra hozatta, mert abban igazolva látja, hogy elfogult a szerinte nem is létező orosz szálat kutató vizsgálat. A kutakodást a tavaly májusban Trump által kinevezett volt FBI-igazgató Robert Mueller vezeti különleges ügyészként. Utóbbit Trump ki akarta rúgatni, de fehér házi jogtanácsosa a lemondásával fenyegetőzve lebeszélte róla. Az ügyvédei most arról próbálják meggyőzni Trumpot, hogy az ígéretét visszavonva mégse menjen bele egy eskü alatti meghallgatásba Muellerrel. Attól tartanak ugyanis, hogy az önmagának is gyakran ellentmondó Trump könnyen hamis állításokat tehet, ami alkotmányos vádemeléshez vezethet ellene.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!