szerző:
HVG

A Talibán elismerését ajánlotta fel Asraf Gáni afgán elnök a múlt héten a több mint 16 éve tartó polgárháború befejezése érdekében. Gáni a kabuli folyamatnak nevezett nemzetközi konferencia megnyitásaként egyúttal feltétel nélküli párbeszédet, tűzszünetet, fogolycserét, a tálibok részvételével új választásokat és az alkotmány felülvizsgálatát ígérte. Bár a gerillamozgalom lapzártánkig nem adott hivatalos választ, egyik szóvivője jelezte, hogy a kabuli kormányt a megszálló amerikaiak bábjának tekintik. Az a tálib álláspont, hogy addig nem tárgyalnak a központi kormánnyal, amíg nem kezdődik egyezkedés a külföldi katonák kivonásáról az USA-val, amelynek az utóbbi hetekben a Talibán párbeszédet javasolt. Washington az elmúlt egy évben ellentmondó nyilatkozatokat közölt a békefolyamatról, de a közvetlen kabuli–tálib tárgyalásokat szorgalmazza. A szélsőséges mozgalom szokatlan módon a múlt hónapban nyílt levélben fordult az „amerikai néphez” és a „békeszerető kongresszusi tagokhoz”, hogy gyakoroljanak nyomást Donald Trump elnökre a tárgyalások érdekében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!