szerző:
HVG

Országos listát 40 párt adott le határidőig a Nemzeti Választási Irodának, ám még kérdéses, hogy ennyien rá is kerülhetnek-e a szavazólapra. Több olyan – zömében eddig ismeretlen – párt van ugyanis, amely egyéni képviselőjelöltjeinek elvileg összegyűjtötte a szükséges, 500 aláírást, ám azok vizsgálata még tart. Márpedig e pártok jelöltjeinél a választási szervek gyakran találnak problémákat a leadott gyűjtőíveken, ahogy az a napokban is több esetben történt: például halottak nevével éltek vissza, és több párt ívein is ugyanolyan sorrendben követték egymást a nevek, ám az aláírások eltértek. Összesen 121 szervezet jelezte, hogy elindul a választásokon, de volt, amelyik végül egy jelöltet sem tudott állítani. Egyes esetekben pedig hiába van akár 80–90 jelölt is bejelentve, előfordulhat, hogy a listaállításhoz szükséges 27 jelölés (ráadásul 9 megyében és a fővárosban) így sem jön össze. A nagyobb szervezetek közül – meglepetésre – az Együtt jelöltjeinek száma a hatvanat sem éri el, míg a Momentumnak 7 helyen nem sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírásokat. A szomszédos országokból eddig több mint 357 ezren jelentkeztek a választásokra, négy évvel ezelőtt a számuk nem érte el a 200 ezret, s végül 128 ezren voksoltak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!