szerző:
HVG

Megérdemelten jutott az USA-ban letelepedést és munkavállalást nyújtó zöldkártyához 2001-ben a jelenlegi first lady, Melania Trump – állítják amerikai bevándorlási jogászok. A The Washington Post napilap állt elő azzal, hogy a szlovén születésű Melanija Knavs a köznyelvben Einstein-vízumnak nevezett lehetőséggel élt, amit abban az évben a több mint egymillió zöldkártyás bevándorlóból csupán 3376 érdemelt ki. Az elnevezés félrevezető. Az EB-1 vízumot valóban gyakran kapják tudósok és művészek, de alapvetően azt kell bizonyítani, hogy valaki a saját szakmájában kiemelkedően teljesít: a first lady akkoriban topmodell volt. Egy konferencián egyébként az Einstein nevét elhallgató szakmai dosszié alapján a Nobel-díj 1921-es elnyerése előtti karrierjét látva a bevándorlási jogászok nem voltak biztosak abban, hogy a legendás fizikus könnyedén megkapná az EB-1-et. Az akkor 28 éves Melania 1998-ban jött össze Donald Trumppal, és 2006-ban, egy évvel az esküvőjük után kapta meg az állampolgárságot. Így már kérhetett a jelenleg hetvenes éveiben járó szülei számára zöldkártyát, amit ők meg is szereztek. Vagyis Viktor és Amalija Knavs azzal a családegyesítési lehetőséggel élhetett, amit Trump szigorúan korlátozni akar.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!