szerző:
HVG

A kenyai kormánypárti és ellenzéki politikusok félreteszik nézeteltéréseiket, és megpróbálják újraegyesíteni a megosztott kelet-afrikai országot. Uhuru Kenyatta államfő és a tavalyi elnökválasztáson elszenvedett vereségét el nem ismerő Raila Odinga közös sajtóértekezleten jelentette be, hogy párbeszédet kezdenek, és kidolgozzák a nemzeti megbékéléshez vezető program részleteit. A hónapok óta tartó, néha gyilkos erőszakkal tarkított belpolitikai válság befejezésére tett ígéretek néhány órával az előtt hangoztak el, hogy az országba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Az évszázados törzsi ellentétekkel is küszködő ország az USA egyik fontos politikai szövetségese Afrikában, így Washington régóta próbálja rávenni a szemben álló erőket a kiegyezésre. Kenya nem csak politikai okokból fontos az USA számára, több amerikai nagyvállalat, például a Coca-Cola, az IBM és a Google is Nairobiban tartja fenn regionális központját. A megegyezés azért is fontos, mert a 2007-es választás után elszabadult erőszakhullám több mint ezer halálos áldozatot követelt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!