szerző:
HVG

Moldova addig nem kaphatja meg az országnak szánt EU-s pénzeket, amíg a volt szovjet tagköztársaság nem fogalmazza újra a választási törvényt, és nem lép fel határozottan a korrupció ellen. Az Európai Parlament költségvetési bizottságának román alelnöke, Siegfried Muresan közölte: a százmillió eurós hitel, illetve támogatás zárolása a Pavel Filip (képünkön) vezette moldovai kormány hibája, mert nem tartja be a demokrácia játékszabályait. Az Európa Tanács független jogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság szerint a moldovai választási törvénnyel az a legnagyobb baj, hogy lehetővé teszi a maguk érdekeit szem előtt tartó üzletemberek számára a politikusok befolyásolását. Az EU azt követően kezdte el szigorúbban vizsgálni az országot, hogy 2012–2014 között egymilliárd dollárt, a moldovai GDP 13 százalékát lopták ki ismeretlen tettesek a bankrendszerből.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!