szerző:
HVG

„Nem kezeltük elég szélesen a felelősségünket, és ez nagy hiba volt. Az én hibám volt, és ezt sajnálom” – fogalmazta meg az e heti kongresszusi meghallgatása elé időzített közleményében Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. A 33 éves milliárdos a megszokott farmerját és pólóját öltönyre és nyakkendőre cserélte, amikor megjelent a washingtoni Capitoliumon, hogy elmondja, mit tervez a világ legnagyobb közösségi hálóját sújtó botrányok nyomán. Az amerikai törvényhozók főleg két dologra kíváncsiak. Miként történhetett meg, hogy a brit anyacéghez tartozó Cambridge Analytica adatelemző cég illegálisan 87 millió – köztük 70,6 millió amerikai – Facebook-felhasználó személyes információihoz fért hozzá, s azokat célzott politikai hirdetésekre adta el. Zuckerbergnek arra is válaszolnia kell, miként használhatták fel az oroszok a közösségi hálót, hogy álhírekkel és más befolyásolási módszerekkel beavatkozzanak a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba. A Facebook már bejelentette, hogy az alkalmazásokon keresztül adatot gyűjtő cégek első körben csak arra kérhetnek engedélyt a felhasználóktól, hogy megismerjék azok nevét, profilképét és e-mail-címét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!