Aktuális lapszám HVG hetilap 2018/18. SZÁM
Fókuszban
Pozsgai Rebeka,Szlavkovits Rita HVG Hetilap

Fortélyosan igazgatnak

Egyre szűkül azoknak a jogorvoslati lehetőségeknek a köre, amelyekkel azok élhetnének, akik szembetalálják magukat a hatalom politikai irányvonalával. Az Orbán-kormány ezzel is hasonul az illiberális demokráciákhoz.

Magyarország
Pálmai Erika HVG Hetilap

Ítéletidő

Két kormányzati ciklus után lényegében egyetlen független intézményrendszer bevétele maradt hátra a Fidesznek: az igazságszolgáltatásé. Az újabb kétharmad birtokában a bíróságok bedarálása csupán idő kérdése.

HVG HVG Hetilap

Miniszter reggelire

Szakértői kormánynak nem nevezhető a negyedik Orbán-kabinet, annak ellenére sem, hogy a miniszterek többsége nem politikus.

Kocsis Györgyi HVG Hetilap

Magyar virtus

Bár még el sem kezdődött az új hétéves uniós költségvetésről szóló vita, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter egyre csak ront a magyar kormány alkupozícióján.

Hamvay Péter Itthon

Van tudós magyarázat a Fidesz harmadik kétharmadára

A szegények nem a Fideszre, hanem az államra szavaztak, amely fenntartja ugyan a kitaszítottságukat, de tudják, hogy csak rá számíthatnak. A vidéki középosztály pedig feltehetően a stabilitás reményében voksolt a folytatásra – mondja Kovách Imre, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának kutatója. Interjú.

Magyarország | 7 nap
HVG-Ténytár
Világ
Nagy Gábor HVG Hetilap

Szóvirágkarnevál

A történelmi eseményhez méltó gesztusokat, de kevés konkrétumot hozott a Korea-közi csúcstalálkozó. Mun Dzse In és Kim Dzsong Un tárgyalásai viszont előkészítették a terepet Donald Trumpnak, aki júniusban találkozhat az észak-koreai diktátorral.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Ezer vágás

Veszélybe került az iráni atomprogram korlátozásáról a nagyhatalmakkal kötött alku, mert Donald Trump amerikai elnök a jelek szerint kivéreztetné a megállapodást.

HVG Világ

Egy nem politikai gyilkosság anatómiája

Vérgőzös skandináv krimit írt a valóság Dániában, ahol egy öntörvényű feltaláló a bíróság ítélete szerint meggyilkolt és feldarabolt egy újságírónőt.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
Szellem
Ligeti Nagy Tamás HVG Hetilap

Kortünet

Megjött a kedv, vagy elfogyott a pénz? Alighanem a kettő kombinációja az oka annak, hogy a régi szép idők sztárjai közül azok is visszatérnek, akiknek eddig eszük ágában sem volt.

Murányi Gábor HVG Hetilap

Nyomdafestéket tűrt csak

A szellemi táplálékra kiéhezett olvasókhoz 1988-ban, a rendszerváltás előévében soha nem látott dömpingben zúdultak az addig tiltott művek. Az újdonságok között felbukkant jó néhány ősrégi, a szóbeszéd szerint bezúzott kiadvány.

Molnár Ágnes HVG Hetilap

Húshagyó kedv

Magvak, zöldféleségek, gyümölcsök. Egyszerű divat vagy élet-halál kérdése az állati termékek fogyasztásának drasztikus mérséklése?

Gazdaság
Bedő Iván HVG Hetilap

Más az optikájuk

Világelső lesz-e Európa az optikai kábeleivel és az 5G-mobilhálózataival? A szép szándék megvalósulása attól is függ, hogyan végződik a lobbizás a júniusi EU-döntés előtt.

Gyenis Ágnes HVG Hetilap

Árak és vágyak

A mostaninál nyolcszor több lakáshitellel serkentené a gazdasági növekedést a jegybank, remélve, hogy nem lesz újabb adósságválság. Ám az ügyfelek egy része most is rizikós.

Gáti Júlia HVG Hetilap

Magukkal szúrnak ki

Tavaly megnégyszereződött a kanyarós megbetegedések száma, főként a fejlett országokban növekvő oltásellenesség miatt.

Vélemények
Hegedűs Dániel Itthon

Hegedűs Dániel: Ellenzéki stratégia egy hibrid rezsimben

Az utóbbi hetekben sorra születtek olyan írások, amelyek az ellenzéki szerep elárulásával minősítették a mandátumukat átvevő ellenzéki képviselőket. Az érvelés alapja, hogy a 2018-as választások paradigmaváltáshoz vezettek a magyar politikában. Magyarország nem demokrácia többé, és mivel az ellenzék parlamenti politizálása kilátástalan, ugyanakkor nyilvánvaló legitimációt nyújt a rendszer számára, ezért az ellenzéknek meg kell szabadulnia a pártjai soraiban felgyülemlett erkölcsi és politikai tehertől, és a rendszerrel szembeni, alulról szerveződő, utcai tömegmozgalommá kell válnia.

Portré
Cégvilág

A címlapról ajánljuk