szerző:
HVG

Jelentősen korlátozta az amerikai diplomaták mozgását Pakisztán, miután az USA hasonló intézkedést vezetett be a pakisztáni diplomaták ellen. Míg azonban a washingtoni korlátozás csak a fővárosi követségen dolgozó diplomatákra és családtagjaikra vonatkozik, Iszlámábád tiltása valamennyi amerikai küldöttre érvényes, bárhol teljesít is szolgálatot az ázsiai országban. Az amerikai diplomaták lényegében nem hagyhatják el azt a pakisztáni várost, ahol a szolgálati helyük van. Iszlámábád egyúttal betiltotta az amerikai követségi autók szélvédőinek elsötétítését, illetve a személyes használatú gépkocsikon a diplomatarendszámot. Az USA régóta panaszkodik, hogy a pakisztáni rendőrség és a biztonsági szolgálatok emberei zaklatják az amerikai diplomatákat közúti ellenőrzésekkel és beidézésekkel, amiket csak hosszas ügyintézéssel zárnak le. Pakisztánban a múlt hónapban megakadályozták, hogy egy amerikai katonai attasé elhagyhassa az országot, miután az autója elcsapott egy motort, amelynek utasa meghalt. A két ország kapcsolata azóta romlik folyamatosan, hogy Donald Trump amerikai elnök januárban panaszkodott: Pakisztán nem ad semmit, csak hazudik és menedéket nyújt afganisztáni terroristáknak. Pár napra rá az USA felfüggesztette a Pakisztánnak megítélt évi 1,3 milliárd dolláros biztonsági segély jelentős részét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!