szerző:
HVG

Jelentősen korlátozta az amerikai diplomaták mozgását Pakisztán, miután az USA hasonló intézkedést vezetett be a pakisztáni diplomaták ellen. Míg azonban a washingtoni korlátozás csak a fővárosi követségen dolgozó diplomatákra és családtagjaikra vonatkozik, Iszlámábád tiltása valamennyi amerikai küldöttre érvényes, bárhol teljesít is szolgálatot az ázsiai országban. Az amerikai diplomaták lényegében nem hagyhatják el azt a pakisztáni várost, ahol a szolgálati helyük van. Iszlámábád egyúttal betiltotta az amerikai követségi autók szélvédőinek elsötétítését, illetve a személyes használatú gépkocsikon a diplomatarendszámot. Az USA régóta panaszkodik, hogy a pakisztáni rendőrség és a biztonsági szolgálatok emberei zaklatják az amerikai diplomatákat közúti ellenőrzésekkel és beidézésekkel, amiket csak hosszas ügyintézéssel zárnak le. Pakisztánban a múlt hónapban megakadályozták, hogy egy amerikai katonai attasé elhagyhassa az országot, miután az autója elcsapott egy motort, amelynek utasa meghalt. A két ország kapcsolata azóta romlik folyamatosan, hogy Donald Trump amerikai elnök januárban panaszkodott: Pakisztán nem ad semmit, csak hazudik és menedéket nyújt afganisztáni terroristáknak. Pár napra rá az USA felfüggesztette a Pakisztánnak megítélt évi 1,3 milliárd dolláros biztonsági segély jelentős részét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!