szerző:
HVG

Az USA-nak biztonsági garanciákat kell kínálnia Észak-Koreának, hogy sikeres legyen Kim Dzsong Un és Donald Trump június 12-ére Szingapúrba tervezett történelmi csúcstalálkozója – vélte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A vasárnapi amerikai politikai magazinműsorokban megforduló Pompeo részleteket nem mondott. Iránymutató lehet viszont az a 2005-ös nyilatkozattervezet, amelyben az USA megerősítette, hogy nem tart nukleáris eszközöket a Koreai-félszigeten, és garantálta, hogy nem támadja meg sem hagyományos, sem atomfegyverekkel Észak-Koreát. Pompeo a teljes nukleáris leszerelésért cserébe azt ígérte, az USA segítene Észak-Koreát olyan prosperáló állammá tenni, amilyen Dél-Korea. Ezt azonban nem kormányzati gazdasági segélyekkel tennék, hanem a Phenjan atomfegyverkezése és rakétaprogramja miatt hozott szankciók feloldásával megnyitnák az utat az amerikai magánbefektetők előtt. Kiderült, hogy a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonalnál tartott április 27-ei csúcstalálkozójukon Mun Dzse In dél-koreai elnök egy pendrive-ot adott át Kimnek, amelyen prezentáció mutatja meg, milyen út vezet a Koreai-félsziget gazdasági felemelkedéséhez, ha az északi rezsim feladja tömegpusztító arzenálját. Befektetésekre és fejlődésre szakértők szerint mindenekelőtt az infrastruktúrában és az energiatermelésben van szükség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!