szerző:
HVG

Orbán Viktor miniszterelnöki esküje utáni első külföldi útja – immár hagyományosan – Lengyelországba vezetett. A Mateusz Morawiecki kormányfővel nyélbe ütött találkozón a legtöbb szó a két ország egymásra utaltságáról esett. Jelenleg ugyanis egyként szállnak szembe az Európai Unió előtt lévő, következő hétéves ciklusra készített költségvetés tervezetével, éppen úgy, mint az unió migrációpolitikai elképzeléseivel. „Erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami szép terv, de csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel” – fejtette ki Orbán a találkozó után. Morawiecki szerint Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában, de fontosnak nevezte, hogy az EU különbséget tegyen a menedéket keresők és a gazdasági bevándorlók között, s ez utóbbiakat ne kényszerítsék rájuk. Orbán még eskütételét megelőzően raporton volt az Európai Néppárt vezetőinél, amiről azt kommunikálta, hogy segítséget kértek tőle a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások előtt. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ehhez egy interjúban hozzátette, hogy az Orbánnal folytatott beszélgetések egyre hangosabbak, s a magyar miniszterelnök a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja. Ha Orbán nem tartja be a szabályokat, pártja nem lehet az Európai Néppárt tagja – mondta Weber.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!