szerző:
HVG

A brit titkosszolgálatok azt követően is rendszeresen „foglalkoztatták” a 66 éves volt orosz–brit kettős ügynököt, Szergej Szkripalt, hogy fogolycsere keretében Angliába került, és állítólag nyugalomba vonult. Ez lehetett az oka annak, hogy őt és 33 éves lányát márciusban – feltételezhetően oroszországi kötődésű bérgyilkosok – megpróbálták Salisburyben a novicsok nevű idegméreggel megölni. Londoni lapértesülések szerint Szkripal – akit 2004-ben ítéltek el hazaárulás vádjával – többek között Csehországban és Észtországban tartott előadásokat a brit titkosszolgálatok megbízásából. A pályáját az orosz kémszolgálatoknál kezdte, de hasznos információkat adott át a szovjet és az orosz ügynökségek felépítéséről és tevékenységük részleteiről. A The Daily Telegraph című brit napilap úgy tudja, a csehek olyan nagyra értékelték Szkripal információit, hogy az első prágai előadás után többször is felkeresték angliai otthonában. Szkripal 2010-ben költözött Nagy-Britanniába, miután egy fogolycsere keretében kiengedték őt a börtönből. Szkripal és lánya, Julija a brit titkosszolgálatok által védett titkos lakhelyen tartózkodik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!