szerző:
HVG

Szeptembertől indul az alaptörvény felülvizsgálata, ami egy–másfél évig is tarthat – jelentette be Orbán Viktor kormányfő. A már a parlament előtt lévő módosítást – amely szerint szűkül a gyülekezési jog, megnehezül a civil szervezetek munkája, jönnek a közigazgatási bíróságok – csak kisebb változtatásnak nevezte, amit „az ország biztonsága érdekében meg kell tenni”. Orbán közlése szerint ennél átfogóbb felülvizsgálat alá vetik az elvben gránitszilárdságú, már hatszor módosított alaptörvényt, megnézik, mi vált be a 2011-ben elfogadott alaptörvény rendelkezéseiből, továbbá „mi válhatott volna be, és hol maradtak szabályozási rések”. Az Atv szerint még a fideszes képviselők számára is rejtély, mire gondolhatott Orbán, mert a választások előtti kihelyezett zárt frakcióülésen erről a szándékáról még nem beszélt. A zoom.hu információja szerint a Fidesz-frakcióban dolgoznak már például az önkormányzati és európai parlamenti választások összevonásának tervén. Az összhang azonban nem teljes a legnagyobb kormánypárti frakcióban, erre utal, hogy Kövér László házelnök arról beszélt, ő a maga részéről olyan nagy szükségét nem látja a módosításoknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!