szerző:
HVG

Ferenc pápa hétfőn elfogadta három chilei megyés püspök lemondását, és ezzel új fejezethez érkezett a dél-amerikai ország katolikus egyházában évtizedek óta gyűrűző szexbotrány. A magát ártatlannak valló három főpapot azzal vádolják, hogy szemet hunytak és eltussoltak kiskorú fiúkkal szemben az 1970-es és az 1980-as években elkövetett szexuális visszaéléseket. Sőt egyikük, Juan Barros püspök (képünkön) állítólag még szemtanúja is volt az egyik esetnek. Példátlan módon mind a 34 chilei püspök felajánlotta a távozását, de az egyházfő egyelőre csak e háromnak a lemondásába egyezett bele. Januári chilei útján Ferenc pápa még megvédte az általa 2015-ben kinevezett Barrost – akinek két korábbi lemondását el is utasította –, de Rómába visszatérve újabb nyomozást rendelt el. A kivizsgálással megbízott Charles Scicluna máltai érsek 2300 oldalas jelentésében „súlyos hanyagságokkal” vádolta Chile püspökeit az ügyben. A Vatikán az első lépésnek nevezte a lemondások elfogadását a chilei egyház rendbetétele érdekében, és közölte: a pápa közép- és hosszú távú lépéseket is tervez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!