szerző:
HVG

Életfogytiglani – a svéd rendszerben 16–18 évnyi letöltendő szabadságvesztést jelentő – börtönre ítélték Svédországban Rahmat Akilovot, aki tavaly áprilisban egy teherautóval behajtott Stockholm egyik sétálóutcájába, és halálra gázolt öt embert. A negyvenéves Akilov menekültkérelmét 2016-ban utasították el a svéd hatóságok, s az üzbég állampolgárságú, tádzsik nemzetiségű férfi ez után vált a radikális iszlám hívévé. Kevésen múlt, hogy nem volt jóval több áldozat: az ámokfutót viszonylag hamar megállította egy betonoszlop, s a járműben robbanószerkezet is volt. Az egyik stockholmi külvárosban szinte azonnal elfogott Akilov elismerte bűnösségét, s azt állította, azért hajtotta végre a merényletet, hogy rávegye Svédországot az Iszlám Állam elleni harc beszüntetésére. A védőügyvéd rövidebb büntetést akart elérni, s az ítélethirdetés után azt mondta, védence csalódott, de még nem döntötte el, fellebbez-e. A büntetés letöltése után a négygyerekes Akilovot azonnal örökre kiutasítják Svédországból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!