szerző:
HVG

Új eljárásban ismét védetté kívánja nyilvánítani Munkácsy Mihály Golgota című képét az Örökségvédelmi Hatóság. Mindezt az után, hogy Pákh Imre, a kép tulajdonosa kezdeményezte per nyomán a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság májusban hatályon kívül helyezte a korábbi védetté nyilvánításról szóló határozatot. Az ítélet után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 3 milliárd forintért a magyar állam megvenné a festményt. Korábban épp ennyire becsülték a kép értékét a szakértők is, és ennyit kért érte Pákh. Kovács Zoltán kormányszóvivő azonban – Gulyást cáfolva – közölte, a kormány nem tárgyalt a vásárlásról, és a képet egyébként megvásárolni szándékozó MNB-nél is úgy nyilatkoztak, hogy nem foglalkoztak az üggyel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!