szerző:
HVG

Hatalmas érdeklődés, 75 százalékos részvétel mellett tartották hétfőn Zimbabwe első választását azóta, hogy tavaly vértelen puccsal megdöntötték a 94 éves Robert Mugabe hatalmát. A küzdelem lapzártánkkor szorosnak bizonyult, és mind Emmerson Mnangagwa elnök, mind pedig Nelson Chamisa, az ellenzék legesélyesebb jelöltje rendkívüli módon bízott a saját győzelmében. Ha egyik induló sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor szeptember 8-án második fordulót tartanak. Az EU és az USA megfigyelői 16 év után először vettek részt a választáson. Közlésük szerint a szavazás egyes helyeken gördülékenyen folyt, máshol viszont teljes volt a káosz. A választás új fejezetet nyithat Zimbabwe történetében, miután Mugabe elnyomó rendszerét nyugati szankciók sújtották. Mugabe a felesége, Grace társaságában adta le voksát, és mint mondta, az ellenzéki jelöltet támogatta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!