szerző:
HVG

Kedden életbe léptek az új amerikai szankciók Iránnal szemben, ami jelentős csapás a gazdaságra. Az intézkedések korlátozzák a teheráni kormány dollárvásárlási lehetőségét, az iráni riálban számolt tranzakciókat, érintik több fémfajtának és ipari szoftvernek a kereskedelmét, és sújtják az autóipart is. A novemberi következő szankciós körben az olajiparra sújt le az USA. A büntetőintézkedések azt követően éledtek újjá, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Közben Trump feltétel nélküli tárgyalásokat javasolt a teheráni vezetésnek, amit azonban Hasszán Rohani iráni elnök komolytalannak nevezett, és a párbeszéd lehetőségét az atomalku betartásához kötötte. „Ha megkéselnek és tárgyalni akarnak, az első dolog, hogy kihúzzák a kést” – tette hozzá Rohani. Washington célja, hogy Irán végérvényesen mondjon le a nukleáris- és a ballisztikusrakéta-programjáról. A riál április óta elvesztette értéke felét, és Irán-szerte több tüntetést tartottak a gazdasági nehézségek miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!