A Fidesz visszaforgatná az idő kerekét, hogy kiüsse riválisait

2011. november 24., csütörtök • Utolsó frissítés: 2011. november 24., csütörtök, 11:34


Címkék: ; ; ; ; ; ;

A még élő maroknyi elkövető kis száma miatt szimbolikus jelentőségű lehet, hogy felelősségre vonhatók lesznek a hatalom által a pártállam idején elkövetett súlyos bűncselekmények tettesei. Az MSZP „bűnöző szervezetté” minősítése már nem feltétlenül volna jelképes gesztus.

2011 / 47 Ezt a tartalmat csak regisztrált és bejelentkezett felhasználóink láthatják!
Ha még nem regisztrált látogatónk, kérjük kattintson ide és a megjelenő oldalon végezze el a regisztrációs folyamatot.


Amennyiben már rendelkezik regisztrációval, akkor ide kattintva bejelentkezhet e-mail címével és jelszavával és megtekintheti a zárolt tartalmat.


2011 / 47

2011. november 23.

A cikket a 2011/47. lapszámban olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. november 25., 04:29 iprfromsnk

Kedves Opra István és johnhoward!

Érdeklődve olvastam mindkettejük okfejtését a felelősségre vonás szükségességének témájában. Sajnálom, hogy egyikőjük véleményét sem tudom maradéktalanul osztani. Ugyanis annak ellenére és mindamellett, hogy egy igen nehezen értelmezhető ügyről írnak, még hozzászólások között sem tudom értelmezni a nyelvhelyesség, nyelvi igényesség, és az egymás véleményének iránti tisztelet hiányát. Csak a példa kedvéért: "vílágháborúért", "felelös", "utód párt", másik részről pedig: "Csak nem gondolod", "segítek kínodon", "logikát felfogtad".

Kedves István! A példaként felsorolt szavak esetében úgy gondolom nem merülhet fel az elütés lehetősége sem.

Kedves johnhoward! Kérdezem Öntől, hogy egy más véleményen lévő embertársunk csak ekkora tiszteletet érdemel?

Miután a nyelvi vesszőparipámat letudtam, engedje meg johnhoward, hogy az Ön bejegyzésével foglalkozzak hosszabban-rövidebben. Nem olvastam korábban, hogy bárki itt leírta volna, hogy az első vagy a második világháború kirobbanásáért egy jobboldali magyar párt lenne a felelős. Magyarország, így a nemzet szempontjából igazán az fontos, hogy hogyan alakult a részvételünk ezen háborúk esetén, és talán érdekes lehetne megvizsgálni Tisza István, Teleki Pál, Bárdossy László vagy Horty Miklós szerepét, politikai döntéseiket a kérdéses helyzetben. Mivel azonban a történelemben minden mindennel összefügg, és nem lehet egy ember vagy politikai csoport egyértelmű és kizárólagos felelősségét sem megállapítani, csakúgy mint a kollektív felelősséget sem, kérdésessé válik a vizsgálatok célja. A cél sokkal inkább lehet a következtetések levonása, mintsem felelősség megállapítása, vagy a legrosszabb: politikai haszonszerzés.

Ezen a ponton elnézést kérek, hogy mégis hosszabban írok. (Ahogy egyszer ezt a mondatot már más is befejezte: "...de nem volt elég időm.") Leírnám a saját véleményemet a jelen helyzetről, azaz a kommunista, mások szerint szocialista rendszer irányítói által elkövetett hibák és bűnök miatti felelősség megállapításáról és ezzel együtt a rendszert kiszolgálók nevesítéséről, megbüntetéséről.

A teljesség igénye nélkül, nagyon egyszerűen. A magyar közéletben soha, semmilyen tisztséget ne tölthessen be senki, aki 1989 előtt az államigazgatásban vagy éppen a végrehajtó hatalomban vezető tisztséget látott el, a törvényalkotásban, a helyi Tanácsokban mint akkori képviselő szerepet vállalt. De kizárnám ugyanígy a karhatalmi szervek, vagy az Állambiztonsági hivatal vezető tisztségeit betöltő személyeket, és a köznyelvben "besúgóként" emlegetett embereket is. Így nem lehetett volna szerintem miniszterelnök Horn Gyula vagy Medgyessy Péter, de ugyanígy kétséges Pozsgay Imre részvétele a mai politikában is. Amit fontosnak érzek leírni, hogy a neveket tartalmazó listám közel sem teljes. Reggelig tudnám sorolni azon személyek nevét, akik mai szerepvállalása, ha nem is törvénytelen, de teljes mértékig etikátlan, még akkor is, ha ezt a választói akarat érvényesülésével igyekeznek magyarázni. A másik, hogy a felsorolt kategóriák megfogalmazása pontatlan, és szintén hiányos lehet. Mentségemre mondom, semmi közöm a joghoz, amit leírtam pontosan annyira érzelmi alapon tettem, ahogy a mai, értsd 2010-ben hatalomba került politikai vezetés teszi. És ami a legnagyobb baj, hogy ezt a módszer határozza meg gazdaságpolitikájukat is. Ez utóbbinak viszont olyan következményekkel jár, mely egy általam korábban hallott vélemény szerint a választópolgárt olyan helyzetbe hozza, hogy a politikai hatalom képviselői ellen hozott ítéletével egyáltalán nem biztos, hogy elér egy szavazófülkéig.

Maradok tisztelettel.

2011. november 25., 03:00 andrassi

Miért érzem úgy, hogy 50 évet fiatalodtam? A fijugg olyan vizeken eveznek, melynek viselkedését nem igazán ismerik, már pedig a víz az úr.

2011. november 24., 18:25 Estevan Sely

jó úton a bolsevista "nemzetmentés/-vesztés" szakadéka felé

2011. november 24., 17:48 johnhoward

Kedves István Opra!
Azt írod: "de terjedjen ki a büntetés, az első a második vílágháborúért felelös jobboldali és utód pártjaira is !!!!!"

Csak nem gondolod, hogy egy magyar jobboldali párt volt a felelős az első és a második világháború kirobbantásáért?

De ha mégis, akkor segítek kínodon:

Világháborúért csak az lehet felelős aki egy lokális háborút eszkalál. Mert ha nem eszkalálja, akkor marad lokális háború, mint annyi ezer a történelem során.

Ha ezt az egyszerű logikát felfogtad, akkor léphetünk tovább:

Kik voltak a harmadikok az első világháború esetében? Természetesen Oroszország, amely "az utolsó 500 évben minden hét évben egy norvégiányi területtel gyarapította önmagát" - mondta róla Fridtjof Nansen norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (az ENSZ elődje) meghatalmazott. Oroszországban nem pártok döntöttek a háborúról tehát utódpártról sem beszélhetünk.

Vegyük a második világháborút:
Ha rasszista módon követjük történelemtanáraink felfogását, miszerint az ázsiai harcoktól eltekintve, az európai fejleményekkel bontakozott ki a világháború, akkor nyilvánvaló, hogy az angolok (és franciák) eszkalálták a Német-Lengyel háborút hadüzenetükkel. (Az már figyelemre se méltó, hogy hadüzenetükbe nem foglalták bele a Lengyelországból a németekénél kissé nagyobb területet elfoglaló Szovjetuniót.)

2011. november 24., 15:24 István Opra

Én javáslom, hogy mindenkit vonjanak felelöségre,azok kivételével,aki még kisdobos sem,úttörő,sem volt,de terjedjen ki a büntetés, az első a második vílágháborúért felelös jobboldali és utód pártjaira is !!!!!

További 2 hozzászólás megtekintése »

Kommentfelületünk hamarosan megújul, ezért ehhez a cikkhez átmenetileg nem lehet hozzászólni. Köszönjük türelmét!


A Fidesz visszaforgatná az idő kerekét, hogy kiüsse riválisait
  Másolat Önnek

HVG HIRDETÉSFELHŐ
HVG aktuális hetilap
HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG- és DHVG-előfizetési csomagot, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megnézem az aktuális hetilap tartalmát »
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re
MOZAIK

Big Mother

Társadalmi vita kezd kibontakozni Franciaországban az „elektronikus köldökzsinórokról”, vagyis azokról az egyre jobban terjedő megoldásokról, amelyek segítségével az aggódó szülők távolról is képesek követni csemetéjük mozgását.HVG Klubkártyával olcsóbb

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X