Aktuális lapszám Az aktuális lapszám top témái:

A Fidesz visszaforgatná az idő kerekét, hogy kiüsse riválisait

2011. november 24., csütörtök • Utolsó frissítés: 2011. november 24., csütörtök, 11:34


Címkék: ; ; ; ; ; ;

A még élő maroknyi elkövető kis száma miatt szimbolikus jelentőségű lehet, hogy felelősségre vonhatók lesznek a hatalom által a pártállam idején elkövetett súlyos bűncselekmények tettesei. Az MSZP „bűnöző szervezetté” minősítése már nem feltétlenül volna jelképes gesztus.

2011 / 47 Ezt a tartalmat csak regisztrált és bejelentkezett felhasználóink láthatják!
Ha még nem regisztrált látogatónk, kérjük kattintson ide és a megjelenő oldalon végezze el a regisztrációs folyamatot.


Amennyiben már rendelkezik regisztrációval, akkor ide kattintva bejelentkezhet e-mail címével és jelszavával és megtekintheti a zárolt tartalmat.


2011 / 47

2011. november 23.

A cikket a 2011/47. lapszámban olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. november 25., 04:29 iprfromsnk

Kedves Opra István és johnhoward!

Érdeklődve olvastam mindkettejük okfejtését a felelősségre vonás szükségességének témájában. Sajnálom, hogy egyikőjük véleményét sem tudom maradéktalanul osztani. Ugyanis annak ellenére és mindamellett, hogy egy igen nehezen értelmezhető ügyről írnak, még hozzászólások között sem tudom értelmezni a nyelvhelyesség, nyelvi igényesség, és az egymás véleményének iránti tisztelet hiányát. Csak a példa kedvéért: "vílágháborúért", "felelös", "utód párt", másik részről pedig: "Csak nem gondolod", "segítek kínodon", "logikát felfogtad".

Kedves István! A példaként felsorolt szavak esetében úgy gondolom nem merülhet fel az elütés lehetősége sem.

Kedves johnhoward! Kérdezem Öntől, hogy egy más véleményen lévő embertársunk csak ekkora tiszteletet érdemel?

Miután a nyelvi vesszőparipámat letudtam, engedje meg johnhoward, hogy az Ön bejegyzésével foglalkozzak hosszabban-rövidebben. Nem olvastam korábban, hogy bárki itt leírta volna, hogy az első vagy a második világháború kirobbanásáért egy jobboldali magyar párt lenne a felelős. Magyarország, így a nemzet szempontjából igazán az fontos, hogy hogyan alakult a részvételünk ezen háborúk esetén, és talán érdekes lehetne megvizsgálni Tisza István, Teleki Pál, Bárdossy László vagy Horty Miklós szerepét, politikai döntéseiket a kérdéses helyzetben. Mivel azonban a történelemben minden mindennel összefügg, és nem lehet egy ember vagy politikai csoport egyértelmű és kizárólagos felelősségét sem megállapítani, csakúgy mint a kollektív felelősséget sem, kérdésessé válik a vizsgálatok célja. A cél sokkal inkább lehet a következtetések levonása, mintsem felelősség megállapítása, vagy a legrosszabb: politikai haszonszerzés.

Ezen a ponton elnézést kérek, hogy mégis hosszabban írok. (Ahogy egyszer ezt a mondatot már más is befejezte: "...de nem volt elég időm.") Leírnám a saját véleményemet a jelen helyzetről, azaz a kommunista, mások szerint szocialista rendszer irányítói által elkövetett hibák és bűnök miatti felelősség megállapításáról és ezzel együtt a rendszert kiszolgálók nevesítéséről, megbüntetéséről.

A teljesség igénye nélkül, nagyon egyszerűen. A magyar közéletben soha, semmilyen tisztséget ne tölthessen be senki, aki 1989 előtt az államigazgatásban vagy éppen a végrehajtó hatalomban vezető tisztséget látott el, a törvényalkotásban, a helyi Tanácsokban mint akkori képviselő szerepet vállalt. De kizárnám ugyanígy a karhatalmi szervek, vagy az Állambiztonsági hivatal vezető tisztségeit betöltő személyeket, és a köznyelvben "besúgóként" emlegetett embereket is. Így nem lehetett volna szerintem miniszterelnök Horn Gyula vagy Medgyessy Péter, de ugyanígy kétséges Pozsgay Imre részvétele a mai politikában is. Amit fontosnak érzek leírni, hogy a neveket tartalmazó listám közel sem teljes. Reggelig tudnám sorolni azon személyek nevét, akik mai szerepvállalása, ha nem is törvénytelen, de teljes mértékig etikátlan, még akkor is, ha ezt a választói akarat érvényesülésével igyekeznek magyarázni. A másik, hogy a felsorolt kategóriák megfogalmazása pontatlan, és szintén hiányos lehet. Mentségemre mondom, semmi közöm a joghoz, amit leírtam pontosan annyira érzelmi alapon tettem, ahogy a mai, értsd 2010-ben hatalomba került politikai vezetés teszi. És ami a legnagyobb baj, hogy ezt a módszer határozza meg gazdaságpolitikájukat is. Ez utóbbinak viszont olyan következményekkel jár, mely egy általam korábban hallott vélemény szerint a választópolgárt olyan helyzetbe hozza, hogy a politikai hatalom képviselői ellen hozott ítéletével egyáltalán nem biztos, hogy elér egy szavazófülkéig.

Maradok tisztelettel.

2011. november 25., 03:00 andrassi

Miért érzem úgy, hogy 50 évet fiatalodtam? A fijugg olyan vizeken eveznek, melynek viselkedését nem igazán ismerik, már pedig a víz az úr.

2011. november 24., 18:25 Estevan Sely

jó úton a bolsevista "nemzetmentés/-vesztés" szakadéka felé

2011. november 24., 17:48 johnhoward

Kedves István Opra!
Azt írod: "de terjedjen ki a büntetés, az első a második vílágháborúért felelös jobboldali és utód pártjaira is !!!!!"

Csak nem gondolod, hogy egy magyar jobboldali párt volt a felelős az első és a második világháború kirobbantásáért?

De ha mégis, akkor segítek kínodon:

Világháborúért csak az lehet felelős aki egy lokális háborút eszkalál. Mert ha nem eszkalálja, akkor marad lokális háború, mint annyi ezer a történelem során.

Ha ezt az egyszerű logikát felfogtad, akkor léphetünk tovább:

Kik voltak a harmadikok az első világháború esetében? Természetesen Oroszország, amely "az utolsó 500 évben minden hét évben egy norvégiányi területtel gyarapította önmagát" - mondta róla Fridtjof Nansen norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (az ENSZ elődje) meghatalmazott. Oroszországban nem pártok döntöttek a háborúról tehát utódpártról sem beszélhetünk.

Vegyük a második világháborút:
Ha rasszista módon követjük történelemtanáraink felfogását, miszerint az ázsiai harcoktól eltekintve, az európai fejleményekkel bontakozott ki a világháború, akkor nyilvánvaló, hogy az angolok (és franciák) eszkalálták a Német-Lengyel háborút hadüzenetükkel. (Az már figyelemre se méltó, hogy hadüzenetükbe nem foglalták bele a Lengyelországból a németekénél kissé nagyobb területet elfoglaló Szovjetuniót.)

2011. november 24., 15:24 István Opra

Én javáslom, hogy mindenkit vonjanak felelöségre,azok kivételével,aki még kisdobos sem,úttörő,sem volt,de terjedjen ki a büntetés, az első a második vílágháborúért felelös jobboldali és utód pártjaira is !!!!!

További 2 hozzászólás megtekintése »

Kommentfelületünk hamarosan megújul, ezért ehhez a cikkhez átmenetileg nem lehet hozzászólni. Köszönjük türelmét!


A Fidesz visszaforgatná az idő kerekét, hogy kiüsse riválisait
  Másolat Önnek

HVG aktuális hetilap
HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG- és DHVG-előfizetési csomagot, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megnézem az aktuális hetilap tartalmát »
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re
MOZAIK

Agykontroll

Ujjlenyomat vagy íriszvizsgálat helyett agyműködésük alapján lehetne azonosítani az embereket, állítja a New York-i Binghamton Egyetem kutatócsoportja.HVG Klubkártyával olcsóbb

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X