Előfizetési, megrendelési lehetőség itt.

Vincent visszatért

Talán nincs ma még egy festő, akinek kiállításai világszerte olyan tömegeket vonzanának, mint Vincent van Gogh – ezt idehaza is igazolta a Szépművészeti Múzeum hat évvel ezelőtti tárlatának közel félmilliós látogatószáma. Műveinek legnagyobb gyűjteménye a nevét viselő amszterdami múzeumban a holland nagyváros egyik legfontosabb attrakciója. Azt azonban, hogy melyik intézmény rendelkezik a második legnagyobb Van Gogh-kollekcióval, még a világ nagy kiállítótermeiben otthonosan mozgók közül sem sokan tudják. A helyes válasz: a Kröller-Müller Museum a német határhoz közeli holland kisvárosban, Otterlóban, egészen pontosan a városka melletti Hoge Veluwe nemzeti park területén. Az intézmény a mester 278 alkotását őrzi; ezek egyharmada festmény, kétharmada grafika.

2013. március 04., hétfő, 18:29

Szűk terek tágassága

Az amerikai zeneszerző, John Cage kelet-közép-európai utazásairól, azok dokumentumairól és hatástörténetéről szól a Ludwig Múzeum kiállítása, melynek címe A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött. De szól ennél többről is: a Cage-dzsel rokonságot mutató képzőművészeti gondolkodásról, illetve a ma reflexióiról. A kiállításról Szemző Tibor zeneszerzővel, filmkészítővel beszélgettünk.

2013. február 13., szerda, 16:20

Megjelent a Műértő februári lapszáma

Günther Uecker a Szépművészetiben, Szíj Kamilla a Kisteremben, Sinkó István a Karinthy Szalonban, Szrogh György a HAP Galériában, Kalocsai Enikő az Erdős Renée Házban, a Werner-gyűjtemény Párizsban, nőfotográfia Bécsben, Anna Jermolaewa Kremsben

2013. február 04., hétfő, 17:59

Ha férfi vagy, légy férfi?

Leopold Museum, Bécs és Lentos Museum, Linz. Osztrákok alsónadrágban – vagy anélkül: tobzódhat a bulvársajtó a két intézmény azonos időben rendezett, azonos témájú kiállítása kapcsán. Utólag napvilágra került, kölcsönzésekről és együttműködési lehetőségekről szóló levélváltások, óvatos, a későbbi kooperációt el nem lehetetlenítő nyilatkozatok – aligha lehetne s kellene igazságot tenni a múzeumok vitájában.

2013. február 01., péntek, 17:46

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés

Senki sem garantált semmit

Beszélgetés Kertész Lászlóval, a Lektorátus korábbi igazgatójával. -- A Képző- és Iparművészeti Lektorátus 2007 óta a Magyar Művelődési Intézet kötelékében működött (MMIKL), mostantól pedig a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK) alatt folytatja a munkát, az eddigi igazgató nélkül, aki november végén állt fel a székből.

2013. január 17., csütörtök, 18:39

Megjelent a Műértő januári lapszáma

Grafikai tárlatok Budapesten, Bartl József és Gy. Molnár István Szentendrén, Szegedi Szüts István a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Fodor János a Printában, Pop-art design a VITRA múzeumban, Le Corbusier Rómában

2013. január 09., szerda, 17:31

Ha valami problematikus, az mellette szól

Beszélgetés Birkás Ákos festőművésszel

2012. december 14., péntek, 17:10

Magyar Power 50 – 2012

A Műértő (művészeti és műkereskedelmi folyóirat) decemberi számában idén második ízben publikálja a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabbnak ítélt szereplőjének listáját, a Magyar Power 50-et.

2012. december 07., péntek, 16:38

Megjelent a Műértő decemberi lapszáma

Uglár Csaba az acb Galériában, Kemény Judit a Commerzbank Galériában, Fotóhónap Berlinben, Bécsben és Budapesten, minimalizmus és Dan Flavin Bécsben, médiaművészeti biennále Szöulban és a Gwangjui Biennále

2012. december 07., péntek, 16:26

Balos hobbi?

Stájer Ősz, 2012. Az idei rendezvénynek két mottója is van; az egyik Bertolt Brecht íróasztala felett függött dániai emigrációjában: „Az igazság konkrét”; a másik Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus kijelentése: „A művészet baloldali hobbi.” Az első Szent Ágostontól származik (először Hegel idézte, őt pedig Lenin – Brecht tőle vette át), a második eredetét pedig leginkább a Harmadik Birodalom idején kell keresni.

2012. november 05., hétfő, 17:47

Megjelent a Műértő novemberi lapszáma

Szombathy Bálint Szentendrén, Cseke Szilárd a Park Galériában, Boda Melinda a Pepper Artban, Mateu Velasco a Printa Galériában, Lenkey-Tóth Péter Miskolcon, Klein, Kapoor, Byars Nizzában, I. Miksa és Albrecht Dürer kora

2012. november 05., hétfő, 16:52

Vitatott eredetű műtárgyak

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az elmúlt évben hozta létre műtárgyhamisítás elleni munkacsoportját, amelynek titkári funkcióját dr. Kármán Gabriella, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa tölti be. Vele beszélgettünk az új testület céljairól, feladatairól, gyakorlati munkájának első lépéseiről.

2012. október 29., hétfő, 19:31

Megjelent a Műértő októberi lapszáma

A Magyar Műhely a Vasarely és a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Nathan Lerner a Szépművészetiben, kollektív festmények a Sensaria Galériában, Czigány Ákos Székesfehérváron, Tóth Ferencz a Boltíves Galériában, MKE hallgatók Szentendrén, Andrea Zittel New Yorkban, John Coplans Bécsben, Giovanni Maria Morlaiter Velencében

2012. október 09., kedd, 15:26

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszáma

Mozgásművészet a Kassák Múzeumban, Luminokinetikus tárlat Veszprémben, Varga Nándor Lajos a MissionArtban, Fülöp Gábor és Orr Máté a Commerzbank Galériában, Iparművészeti múzeumok a Baltikumban, az 1000% Berlinben, a dohányzás és művészet Kremsben, az Ostlicht fotógaléria Bécsben

2012. szeptember 09., vasárnap, 15:03

Megfigyelt művészet

Az Emlékpont hódmezővásárhelyi időszaki kiállításán ügynökjelentéseken keresztül elevenedik meg a hatvanas évek helyi kulturális élete.

2012. július 19., csütörtök, 20:10

A világválság árnyékában

A Documentát komplex történelmi pozíciója különbözteti meg a biennáléktól és periodikus kiállításoktól – nevezi meg az ötévenként megrendezett, legfontosabb és leglátványosabb kortárs művészeti kiállítás specifikumát Julian Myers a Mousse folyóirat nyári számában.

2012. július 19., csütörtök, 19:06

Vert hadunk csonthalmain

„…tisztáztuk a múltat, helyére tettük az igazságot” – áll abban az Alaptörvényben amelynek egy számozott példánya a Hősök, királyok, szentek című kiállítás első termében látható. A külföldi látogató nem tudja pontosan, mivégre is ez a történelmi képcsarnok.

2012. július 19., csütörtök, 18:51

Megjelent a Műértő július-augusztusi száma

Robert Mapplethorpe Halálosztója a Ludwigban, beszélgetés a Kolozsvári iskoláról - vajon csak itthon világhíresek? - és művészet a balatonfüredi és tihanyi tóparton. Mindez, és sok minden más a Műértő július-augusztusi számában.

2012. július 19., csütörtök, 18:45

Megjelent a műértő júniusi száma

A "kolozsvári iskola" a Műcsarnokban és Damien Hirst morbid művészete a londoni Tate Modernben. Mindez és sok minden más a Műértő júniusi számában.

2012. június 08., péntek, 10:20

Glamour és morbiditás

Sztárművészek voltak már Damien Hirst előtt is – például Picasso és Warhol –, de senki sem alakította-irányította úgy saját művészeti felvevőpiacát, mint ő. A botrányművész kiállításáról a Tate Modernben, Londonban.

2012. június 08., péntek, 09:28

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X