Megjelent a Műértő októberi lapszáma

Megjelent a Műértő októberi lapszáma

Ország Lili a MODEM-ben, Altorjai Sándor és Kontur András az amaTáRban, Jovián György Székesfehérváron, Mátrai Erik a Műcsarnokban, Szinyova Gergő Pakson, A 25 éves bécsi Generali Foundation, Roy Lichtenstein Párizsban, az újrarendezett Van Gogh Múzeum, Fried Tivadar St. Gilgenben

Bor, könyvek, cirmos macskák

Bor, könyvek, cirmos macskák

A kultúra nem mosópor – öt év telt el Szabados Krisztián emlékezetes mondatának megjelenése óta (Műértő, 2008. január). Nekem pár napja akkor jutott eszembe, amikor mosóporvásárláskor a drogéria pénztáránál két könyv, méghozzá két bestseller mutogatta magát a pénztárgép közvetlen közelében, jelezve a paradicsomi állapotot, hogy csak a kezemet kell kinyújtanom a könyvekért, és bármelyik azonnal a kosaramban landolhat, megspórolva számomra azt a fáradságot és főleg időt, amit a pláza könyvesboltjába való eljutás, a kötet kikeresése és az újabb pénztárgép előtti újabb sorban állás igényelne.

A világ keserű ismerete, a szabadság enyhe mámora

A világ keserű ismerete, a szabadság enyhe mámora

Ez év május 13-án Thomas Hirschhorn 17 önkéntessel és a New York-i DIA-alapítvány munkatársaival munkához látott a dél-bronxi Forest Houses nevű lakótelepen. Farostlemezből, barna ragasztószalagból és műanyag fóliából építettek számítógéptermet, rádióstúdiót, bárt, kiállítószobát, könyvtárat és szabadtéri színpadot.

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszáma

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszáma

Körösfői-Kriesch Aladár Gödöllőn, finn szőnyegek a Néprajzi Múzeumban, Botos Péter és Erdélyi Gábor az Újlipótvárosi klub Galériában, Művészet és tőke Krakkóban, Schiele Múzeum Tullnban, Alexander Calder Bázelben, Elfie Semotan Kremsben

Art Basel 2013

Art Basel 2013

A globális diadalmenet folytatódik: a saját neve alatt tartott hongkongi vásár után az idei „anyarendezvény” már a sztárépítész Herzog és de Meuron által tervezett, látványos új épületben nyílt meg, amely a már 1999-ben felépült hátsó csarnokkal együtt csaknem 80 ezer négyzetméter belső területtel rendelkezik.

Királyi istállóból művészház

Királyi istállóból művészház

22 éve jött Magyarországra, művészként és kulturális szervezőként dolgozott Budapesten. Tavaly november óta feleségével, Andreával és két lányával, Lolával és Isabellel újra Németországban él Eike, a médiaművész, művészetmenedzser. Számtalan projekt, kiállítás, esemény, kiadvány, beszélgetés fűződik a nevéhez. 2010-ben Nam June Paik-díjra jelölték, munkái jelentős gyűjteményekben, így a budapesti Ludwig Múzeumban is megtalálhatók. Vezetőségi tag volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, galériavezető a Trafóban, ő alapította a Videospace Galériát. 2012. november 1-je óta a felső-bajorországi Freisingben vezeti az Európai Művészházat.

Képzavar

Képzavar

„Teljes keresztmetszetet nyújtani”, méghozzá „szubjektíven” nem akármilyen vállalkozás. Márpedig a bevezető szöveg szerint ennek lehetünk tanúi a Magyar fotóművészet az új évezredben kiállításon. A Galéria sajátos alaprajzú A épületébe be van ömlesztve 22 művész egy-egy fotósorozata és néhány videó; a kurátor szerint ez lenne a teljes keresztmetszet. Vagy a szubjektív válogatás? Megtudhatjuk még a bevezetőből, hogy az „utóbbi évtizedben” a „többi képzőművészeti ághoz viszonyított határok elmosódtak, megkérdőjeleződtek”. Nagy múltú fotográfiai műfajok szerepe „alakult és értékelődött át”, és a „szociális felelősség kérdésköre” is megjelent. Sűrű évtizedünk lett volna, ha így lenne.

Megjelent a Műértő július-augusztusi lapszáma

Megjelent a Műértő július-augusztusi lapszáma

Testobjektív Szentendrén; Portrék Pannonhalmán; Hűvösvölgy rejtett műemlékei; Popovics Lőrinc szobrai Szegeden, Újra megnyílt Münchenben a Lenbachhaus; Itten és Klee Berlinben; Hantai Simon Párizsban; Gunter Damisch Bécsben; Klinger, May és Wagner Lipcsében; kelet-európai kísérleti zene és művészet Londonban; az Arp Múzeum Remagenben; Ivan Lendl Mucha-plakátjai Prágában

A fizetett mesterlövész

A fizetett mesterlövész

A designer Playboy-nyuszkó jelmezes képe (Elsa Peretti, New York, 1975) lengedez a Szépművészeti főhomlokzatán: Helmut Newton-kiállítás van. A hetvenes években befutott akt-, divat- és reklámfotográfus (1920–2004) életművét a berlini Helmut Newton Stiftung három sorozatából válogatott 250 képén keresztül mutatják be. Az első, a Private Property (1972–1983) kisebb, fekete-fehér képekből, a második, a Helmut Newton’s Illustrated (1987–1995) saját kiadású, négy számot megért folyóiratának fotográfiáiból, a harmadik, a Gun for Hire (Fizetett mesterlövész) Newton utolsó húsz évében készült többnyire színes, nagyméretű divatfotóiból áll. A múzeum bármiféle historizálástól eltekintve mint örök értéket mutatja be a(z egyébként karakteresen eltérő) szexista sorozatokat – ott, ahol ez előtt Cézanne művei voltak kiállítva.

Itt vannak a Picassók!

Itt vannak a Picassók!

A Kunstmuseum márciusban nyílt Picasso-kiállításának különlegessége, hogy kizárólag bázeli magán- és közgyűjteményekben található műveket mutat be. Ennek ellenére nem szerény helyi rendezvényről van szó, hanem a sokszor stílust és formafelfogást változtató művész minden korszakából remekművekkel szolgáló tárlatot láthatunk: 60 olajfestmény, 100-nál több grafika és 9 szobor bizonyítja a művész és a város különleges kapcsolatát.

Megjelent a Műértő júniusi lapszáma

Megjelent a Műértő júniusi lapszáma

18–19. századi magyar festészet magángyűjteményekből, Erdélyi képek Győrben, Kass János a Lukács Szalonban, a Pajtás és pajtásai Óbudán, Picasso Bázelben, Meret Oppenheim és mesterrajzok Bécsben

Enciklopédikus palota – Nagyítás-fotógaléria

Enciklopédikus palota – Nagyítás-fotógaléria

Június elején minden eddiginél több, összesen 88 ország mutatkozott be Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiválján. Az 55. Velencei Biennálén arra keresik a választ, mit tudunk a világról, és mi a dolga ezzel a művészetnek.

hvg.hu

Betonba öntött pénzek

Betonba öntött pénzek

Szívesebben ölik betonlétesítményekbe a pénzüket a kultúrát támogató nagyvállalatok és bankok, mint hogy magukat a művészeket, a kulturális tevékenységet segítenék – állítja Mário Vieira de Carvalho, a zeneszociológia professzora, az előző szocialista kormány volt kulturális államtitkára. Pedig Portugália valószínűleg világelső – népességéhez arányítva – a kulturális központok, előadótermek, kiállítási helyiségek számában, míg a művészek foglalkoztatottságát illetően az utolsók között kullog.

Mindenütt jó, az idén Otthon…

Mindenütt jó, az idén Otthon…

A tavalyi első alkalommal nem sok reflektorfény vetült az Otthon Design kiállításra, most azok is fölfigyeltek az eseményre, akik az elmúlt évben nem; itt bukkant föl a primőr magyar design is. Az idei tavaszt nem színesítette a Lakástrend – olyan csendben maradt el, hogy szinte észre sem vettük. Nem maradt sajgó űr utána, a piac annyira szűk, hogy nem fér bele már egy kis sajgás sem.

Megjelent a Műértő májusi lapszáma

Megjelent a Műértő májusi lapszáma

Halálveszély! a Kegyeleti Múzeumban, Sigalit Landau a Műcsarnokban, Gábor Imre a Raiffeisen Galériában, Fehér László a Társalgó Galériában, Cseke Szilárd a Kiscelli Múzeumban, Raqib Shaw Manchesterben, korai német fotográfiák Münchenben

Voltak magyarok, akik kiálltak mellettem

Voltak magyarok, akik kiálltak mellettem

Béla Duranci 2011-ben kiadott, szerb nyelvű naplója hamarosan magyarul is megjelenik Önéletrajz Kondor Bélával címmel, a Miskolci Galéria és a MissionArt Galéria gondozásában. Ennek apropóján Nagy T. Katalin és Kishonthy Zsolt beszélgetett a szerzővel egykori munkahelyén, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó (Likovni Susret) társalgójában, amelynek falán a hatvanas évek óta gyűlnek az itt megfordult művészek és más vendégek aláírásai.

Médiabolygó: transmediale 26

Médiabolygó: transmediale 26

A Berlinalét általában egy héttel megelőző transmediale (tm) – a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja – alapítása óta már többször is arculatot és nevet váltott. Most újabb korszakváltáshoz érkezett.

Megjelent a Műértő áprilisi lapszáma

Megjelent a Műértő áprilisi lapszáma

Értékmentők a Zsidó Múzeumban, Bagossy Levente díszlettervei a Budapest Galériában, kortárs magángyűjtemények Szolnokon, a Madarász-hagyaték az Erdős Renée Házban, Liszickij és Kabakov Eindhovenben, Light Show Londonban, kortársak a salzburgi Rupertinumban

Együttműködési háló

Együttműködési háló

A brit kultúrairányítás legfőbb szervezete több mint hetvenéves története során többször ment át struktúraváltáson, az egyik legátfogóbb ezek közül 2013 júliusában lép életbe: a gazdaságos működtetés lehetőségét hosszú távon a Cameron-kormány az Arts Council England (ACE) teljes reformjában látja.

Mi a portré?

Mi a portré?

A Műcsarnokban nemrég bezárt Mi a magyar? című kiállítás nem meglepő módon azt a kérdést tette fel, hogy „mi a magyar?” Mit jelent magyarnak lenni? Miként jellemezhető az itt élők és/vagy a nemzet magyarsága? Milyen hatások alakították-alakítják magyarságunkat? Legitim kérdések ezek, főképp egy esszébe kívánkozóak. Annak a kiállításnak a rendezője, Gulyás Gábor a nyitóteremből nyíló első terem falán számos fontos idézetet helyezett el, mintegy felvetésként a kérdés lehetséges megválaszolására. Ráadásul a tárlat egyes termeit is úgy címezte meg, hogy abból további gondolatok, válaszelemek, ha úgy tetszik, bekezdések fakadjanak. Az ily módon elgondolt kiállítást magát akár esszének is tekinthettük: nyitott végű kísérletnek, amelynek keretében annak szerzője elgondolkodik egy számára – adott esetben számunkra – fontos problémán.

1234512
Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X