Megjelent a Műértő májusi lapszáma
Műértő

Megjelent a Műértő májusi lapszáma

Visszatérés a szemantikához – a Sudac-gyűjtemény a Ludwigban / Barát vagy ellenség? – Baselitz, a „festőfejedelem” / Jánas da Vityáz Kaliforniában – búcsúkiállítás Pécsen / FERi – autószerelőből feminista galerista / Pénz és béke – Kolumbia kortárs művészeti színtere / Fogalom-összeomlasztás – Levitáció Szentendrén / Emlékseb – egy meg nem valósult emlékmű Norvégiában

Műértő Műértő

Királyi istállóból művészház

22 éve jött Magyarországra, művészként és kulturális szervezőként dolgozott Budapesten. Tavaly november óta feleségével, Andreával és két lányával, Lolával és Isabellel újra Németországban él Eike, a médiaművész, művészetmenedzser. Számtalan projekt, kiállítás, esemény, kiadvány, beszélgetés fűződik a nevéhez. 2010-ben Nam June Paik-díjra jelölték, munkái jelentős gyűjteményekben, így a budapesti Ludwig Múzeumban is megtalálhatók. Vezetőségi tag volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, galériavezető a Trafóban, ő alapította a Videospace Galériát. 2012. november 1-je óta a felső-bajorországi Freisingben vezeti az Európai Művészházat.

Műértő Műértő

Képzavar

„Teljes keresztmetszetet nyújtani”, méghozzá „szubjektíven” nem akármilyen vállalkozás. Márpedig a bevezető szöveg szerint ennek lehetünk tanúi a Magyar fotóművészet az új évezredben kiállításon. A Galéria sajátos alaprajzú A épületébe be van ömlesztve 22 művész egy-egy fotósorozata és néhány videó; a kurátor szerint ez lenne a teljes keresztmetszet. Vagy a szubjektív válogatás? Megtudhatjuk még a bevezetőből, hogy az „utóbbi évtizedben” a „többi képzőművészeti ághoz viszonyított határok elmosódtak, megkérdőjeleződtek”. Nagy múltú fotográfiai műfajok szerepe „alakult és értékelődött át”, és a „szociális felelősség kérdésköre” is megjelent. Sűrű évtizedünk lett volna, ha így lenne.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő július-augusztusi lapszáma

Testobjektív Szentendrén; Portrék Pannonhalmán; Hűvösvölgy rejtett műemlékei; Popovics Lőrinc szobrai Szegeden, Újra megnyílt Münchenben a Lenbachhaus; Itten és Klee Berlinben; Hantai Simon Párizsban; Gunter Damisch Bécsben; Klinger, May és Wagner Lipcsében; kelet-európai kísérleti zene és művészet Londonban; az Arp Múzeum Remagenben; Ivan Lendl Mucha-plakátjai Prágában

Műértő Műértő

A fizetett mesterlövész

A designer Playboy-nyuszkó jelmezes képe (Elsa Peretti, New York, 1975) lengedez a Szépművészeti főhomlokzatán: Helmut Newton-kiállítás van. A hetvenes években befutott akt-, divat- és reklámfotográfus (1920–2004) életművét a berlini Helmut Newton Stiftung három sorozatából válogatott 250 képén keresztül mutatják be. Az első, a Private Property (1972–1983) kisebb, fekete-fehér képekből, a második, a Helmut Newton’s Illustrated (1987–1995) saját kiadású, négy számot megért folyóiratának fotográfiáiból, a harmadik, a Gun for Hire (Fizetett mesterlövész) Newton utolsó húsz évében készült többnyire színes, nagyméretű divatfotóiból áll. A múzeum bármiféle historizálástól eltekintve mint örök értéket mutatja be a(z egyébként karakteresen eltérő) szexista sorozatokat – ott, ahol ez előtt Cézanne művei voltak kiállítva.

Műértő Műértő

Itt vannak a Picassók!

A Kunstmuseum márciusban nyílt Picasso-kiállításának különlegessége, hogy kizárólag bázeli magán- és közgyűjteményekben található műveket mutat be. Ennek ellenére nem szerény helyi rendezvényről van szó, hanem a sokszor stílust és formafelfogást változtató művész minden korszakából remekművekkel szolgáló tárlatot láthatunk: 60 olajfestmény, 100-nál több grafika és 9 szobor bizonyítja a művész és a város különleges kapcsolatát.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő júniusi lapszáma

18–19. századi magyar festészet magángyűjteményekből, Erdélyi képek Győrben, Kass János a Lukács Szalonban, a Pajtás és pajtásai Óbudán, Picasso Bázelben, Meret Oppenheim és mesterrajzok Bécsben

hvg.hu Nagyítás

Enciklopédikus palota – Nagyítás-fotógaléria

Június elején minden eddiginél több, összesen 88 ország mutatkozott be Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiválján. Az 55. Velencei Biennálén arra keresik a választ, mit tudunk a világról, és mi a dolga ezzel a művészetnek.

Műértő Műértő

Betonba öntött pénzek

Szívesebben ölik betonlétesítményekbe a pénzüket a kultúrát támogató nagyvállalatok és bankok, mint hogy magukat a művészeket, a kulturális tevékenységet segítenék – állítja Mário Vieira de Carvalho, a zeneszociológia professzora, az előző szocialista kormány volt kulturális államtitkára. Pedig Portugália valószínűleg világelső – népességéhez arányítva – a kulturális központok, előadótermek, kiállítási helyiségek számában, míg a művészek foglalkoztatottságát illetően az utolsók között kullog.

Műértő Műértő

Mindenütt jó, az idén Otthon…

A tavalyi első alkalommal nem sok reflektorfény vetült az Otthon Design kiállításra, most azok is fölfigyeltek az eseményre, akik az elmúlt évben nem; itt bukkant föl a primőr magyar design is. Az idei tavaszt nem színesítette a Lakástrend – olyan csendben maradt el, hogy szinte észre sem vettük. Nem maradt sajgó űr utána, a piac annyira szűk, hogy nem fér bele már egy kis sajgás sem.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő májusi lapszáma

Halálveszély! a Kegyeleti Múzeumban, Sigalit Landau a Műcsarnokban, Gábor Imre a Raiffeisen Galériában, Fehér László a Társalgó Galériában, Cseke Szilárd a Kiscelli Múzeumban, Raqib Shaw Manchesterben, korai német fotográfiák Münchenben

Műértő Műértő

Voltak magyarok, akik kiálltak mellettem

Béla Duranci 2011-ben kiadott, szerb nyelvű naplója hamarosan magyarul is megjelenik Önéletrajz Kondor Bélával címmel, a Miskolci Galéria és a MissionArt Galéria gondozásában. Ennek apropóján Nagy T. Katalin és Kishonthy Zsolt beszélgetett a szerzővel egykori munkahelyén, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó (Likovni Susret) társalgójában, amelynek falán a hatvanas évek óta gyűlnek az itt megfordult művészek és más vendégek aláírásai.

Műértő Műértő

Médiabolygó: transmediale 26

A Berlinalét általában egy héttel megelőző transmediale (tm) – a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja – alapítása óta már többször is arculatot és nevet váltott. Most újabb korszakváltáshoz érkezett.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő áprilisi lapszáma

Értékmentők a Zsidó Múzeumban, Bagossy Levente díszlettervei a Budapest Galériában, kortárs magángyűjtemények Szolnokon, a Madarász-hagyaték az Erdős Renée Házban, Liszickij és Kabakov Eindhovenben, Light Show Londonban, kortársak a salzburgi Rupertinumban

Műértő Műértő

Együttműködési háló

A brit kultúrairányítás legfőbb szervezete több mint hetvenéves története során többször ment át struktúraváltáson, az egyik legátfogóbb ezek közül 2013 júliusában lép életbe: a gazdaságos működtetés lehetőségét hosszú távon a Cameron-kormány az Arts Council England (ACE) teljes reformjában látja.

Műértő Műértő

Mi a portré?

A Műcsarnokban nemrég bezárt Mi a magyar? című kiállítás nem meglepő módon azt a kérdést tette fel, hogy „mi a magyar?” Mit jelent magyarnak lenni? Miként jellemezhető az itt élők és/vagy a nemzet magyarsága? Milyen hatások alakították-alakítják magyarságunkat? Legitim kérdések ezek, főképp egy esszébe kívánkozóak. Annak a kiállításnak a rendezője, Gulyás Gábor a nyitóteremből nyíló első terem falán számos fontos idézetet helyezett el, mintegy felvetésként a kérdés lehetséges megválaszolására. Ráadásul a tárlat egyes termeit is úgy címezte meg, hogy abból további gondolatok, válaszelemek, ha úgy tetszik, bekezdések fakadjanak. Az ily módon elgondolt kiállítást magát akár esszének is tekinthettük: nyitott végű kísérletnek, amelynek keretében annak szerzője elgondolkodik egy számára – adott esetben számunkra – fontos problémán.

Műértő Műértő

Vincent visszatért

Talán nincs ma még egy festő, akinek kiállításai világszerte olyan tömegeket vonzanának, mint Vincent van Gogh – ezt idehaza is igazolta a Szépművészeti Múzeum hat évvel ezelőtti tárlatának közel félmilliós látogatószáma. Műveinek legnagyobb gyűjteménye a nevét viselő amszterdami múzeumban a holland nagyváros egyik legfontosabb attrakciója. Azt azonban, hogy melyik intézmény rendelkezik a második legnagyobb Van Gogh-kollekcióval, még a világ nagy kiállítótermeiben otthonosan mozgók közül sem sokan tudják. A helyes válasz: a Kröller-Müller Museum a német határhoz közeli holland kisvárosban, Otterlóban, egészen pontosan a városka melletti Hoge Veluwe nemzeti park területén. Az intézmény a mester 278 alkotását őrzi; ezek egyharmada festmény, kétharmada grafika.

Műértő Műértő

Szűk terek tágassága

Az amerikai zeneszerző, John Cage kelet-közép-európai utazásairól, azok dokumentumairól és hatástörténetéről szól a Ludwig Múzeum kiállítása, melynek címe A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött. De szól ennél többről is: a Cage-dzsel rokonságot mutató képzőművészeti gondolkodásról, illetve a ma reflexióiról. A kiállításról Szemző Tibor zeneszerzővel, filmkészítővel beszélgettünk.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő februári lapszáma

Günther Uecker a Szépművészetiben, Szíj Kamilla a Kisteremben, Sinkó István a Karinthy Szalonban, Szrogh György a HAP Galériában, Kalocsai Enikő az Erdős Renée Házban, a Werner-gyűjtemény Párizsban, nőfotográfia Bécsben, Anna Jermolaewa Kremsben

Műértő Műértő

Ha férfi vagy, légy férfi?

Leopold Museum, Bécs és Lentos Museum, Linz. Osztrákok alsónadrágban – vagy anélkül: tobzódhat a bulvársajtó a két intézmény azonos időben rendezett, azonos témájú kiállítása kapcsán. Utólag napvilágra került, kölcsönzésekről és együttműködési lehetőségekről szóló levélváltások, óvatos, a későbbi kooperációt el nem lehetetlenítő nyilatkozatok – aligha lehetne s kellene igazságot tenni a múzeumok vitájában.

1
5 6 7 8 9
16
A címlapról ajánljuk