szerző:
MTI

Nemcsak a ráfagyott csapadék miatt súlyossá vált és letört faágak, illetve a kidőlt fák okoznak gondot, hanem az is, hogy a térségben 300 fogyasztót érintő áramkimaradás van.

Operatív törzset állított fel a Pest megyei katasztrófavédelem a társszervekkel közösen a szentendrei tűzoltólaktanyában, hogy mielőbb megoldják a Dobogókő térségében a lefagyások miatt kialakult kritikus helyzetet – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő hétfő délben az MTI-t.

Csámpai Attila közölte: nemcsak a ráfagyott csapadék miatt súlyossá vált és letört faágak, illetve a kidőlt fák okoznak gondot, hanem az is, hogy a térségben 300 fogyasztót érintő áramkimaradás van. Utóbbi oka a jégtől nehézzé váló vezetékek leszakadása. A szolgáltató a síkos, veszélyes és emiatt lezárt utakon egyelőre nem tudja megközelíteni az érintett helyszíneket, így a hiba elhárítása egyelőre várat magára.

Ónos eső Valkón
©

A probléma megoldása érdekében operatív törzs alakult a szentendrei tűzoltólaktanyában, ahol a katasztrófavédelem szakemberei az érintett társszervekkel közösen mielőbb igyekeznek orvosolni a gondokat – tette hozzá a szóvivő.

Első lépésként Dobogókő térségébe vezényelték a pilisi mentőcsoport három tagját egy terepjáróval együtt, hogy segítsenek a leszakadt jeges gallyak és kidőlt fák közelébe jutni a tűzoltóknak.

Kékestetőn
©

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője korábban azt közölte, hogy a burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, és a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan. Elmondta, a térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, és folyamatosan esik az eső, amely azonnal ráfagy a faágakra. Noha a cég szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán és újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt – mondta.

A Mátrai Gyógyintézet előtt
©

Szintén letört, fagyott ágak és kidőlt fák teszik lehetetlenné a közlekedést Isaszeg és Nagytarcsa között, ezért azt az utat is le kellett zárni egy időre, a gödöllői tűzoltók megkezdték az út megtisztítását – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 

Délelőtt a 3-as út Pest megyei szakaszára is többször riasztották a katasztrófavédelmet fakidőlés miatt – tette hozzá Csámpai Attila.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!