szerző:
hvg.hu

Újabb megyéket érint a másodfokú meteorológiai riasztás, már tíz megyében várható ónos eső. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kéri a közúton közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bizonyos járásaira – közölte a katasztrófavédelem a Facebookon.

Újabb megyéket érint a másodfokú meteorológiai riasztás - A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint tartós (több ór...

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Wednesday, 6 January 2016

Az előrejelzés szerint az érintett területeken tartós, többórás ónos eső várható. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 millimétert. Az aktuális meteorológiai riasztásokról itt tájékozódhatnak bővebben.

©

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kéri a közúton közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak. Amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni társaságunk szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek.

Az Útinform szerint a középső országrészben Tamási, Paks, Dunaújváros, Kiskőrös és Solt, keleten pedig Hajdúszoboszló és Berettyóújfalu térségében ónos eső esik, Zalaegerszeg, Nagykanizsa Sárbogárd, Dabas környékén havazik, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó, továbbá Szolnok és Nyírbátor térségében szállingózik a hó, Kaposvárnál hódara hull.

Lefagyott ónos eső Pécs belvárosában
©

Az autópályák többnyire a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedvesek, de az M5-ös autópályán Lajosmizse és Röszke között, valamint Tolna és Baranya megyében az M6-os és M60-as autópályán az ónos eső miatt csúszós szakaszokon a megszokottnál lassabban kell közlekedni.

A főutak Zala, Somogy és Tolna megyében, valamint Fejér és Pest megye déli felén és Hajdúszoboszló térségében latyakosak, néhol hókásásak, Sárbogárdnál havasak, Dunaújváros tájékán pedig letaposott havasak.

A mellékutakon Vas, Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével télies útviszonyok a jellemzők, havas, hókásás, latyakos Baranya és Bács-Kiskun megyében pedig jeges szakaszok a jellemzők.

Az északnyugati országrészben ködös, párás a levegő. Sárvár és Pápa környékén a sűrű ködben a látótávolság nem éri le a 100 métert. Vasvár, Csorna és Győr térségében közepesek a látási viszonyok. Tatabánya tájékán ködfoltok alakultak ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!