szerző:
hvg.hu

Kedden a barlangjából előbújó medve akár meg is láthatja az árnyékát és visszamehet a barlangjába, ami azt jelenti, tovább tarthat még a tél – legalábbis az előrejelzések alapján.

Honnan származik a hiedelem?

A barlangjából kibújó medvéről szóló népi hiedelem gyökere Erdélybe vezet vissza és onnan is tovább Jókai Mórhoz, mert egyes nézetek szerint az ő fantáziájában, pontosabban az Az új földesúr című regényében született meg az időjós medve alakja. Tovább

Bár sok felhő lesz az égen, kedden az ország nagy részén több-kevesebb szűrt napsütés is várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
A helyenként előforduló köd a déli órákra feloszlik, majd estétől néhol újra kialakulhat.
Számottevő csapadék nem valószínű, a nyugati, délnyugati szél megélénkül, főként északkeleten helyenként meg is erősödik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb. A késő esti hőmérséklet általában 3 és 11 fok között alakul.
©

Szerdán országszerte borult időre készülhetünk, egy hidegfront hoz többfelé esőt, záport – tette hozzá az idokep.hu meteorológiai portál. Többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, enyhe lesz a hajnal, napközben 6–13 fok várható, délen lesz melegebb.

A front mögött csütörtökre felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Szeles időre, délután 4-9 fokra számíthatunk. Hajnalban az északi, északkeleti tájakon, valamint a nyugati határszélen gyengén fagyhat.

Péntekre virradó éjjel többfelé lehet eső, néhol havas eső, esetleg hó, majd napközben az időnként élénk szélben sok lesz a napsütés. Hajnalban -2, +2, délután pedig 6–11 fokot mérhetünk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!