szerző:
hvg.hu

Szívárványszínben pompázó, úgynevezett gyöngyházfényű felhőket fotóztak le az elmúlt napokban az Egyesült Királyságban.

Nacreous (magyarul gyöngyházfényű) felhőket pillanthattak meg az Egyesült Királyságban élők az elmúlt néhány este – számolt be róla Met Office Facebook-oldal.

A gyöngyházfényű felhők általában az égbolt alsó sztratoszférájában formálódnak, amikor a nap a horizont alatt áll. Az alulról megvilágított felhők gyakorta pompáznak a szivárvány színeiben, és a látványosság többnyire órákon keresztül fennmarad. A színes felhőket napnyugta után és éjszaka is lehet látni, ha kellőképp világít a hold.

Mivel a gyöngyházfényű felhők igen alacsony hőmérsékleten, mínusz 78 Celsius-fokon formálódnak, leggyakrabban a sarkvidékeken, illetve hideg téli estéken pillanthatjuk meg őket.

Many people have spotted these unusual colourful clouds over the skies of the UK the last few mornings. Nacreous...

Posted by Met Office on Tuesday, 2 February 2016

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!