szerző:
hvg.hu

Érdekes fotókat közölt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Balatonnál hullámzó ködről.

Hullámzó ködöt fotózott le a Balatonnál az OMSZ egyik észlelője.

A jelenség úgy alakul ki, hogy a Balaton térsége fölé áramló meleg levegő felsiklik a hideg tó feletti vékony hideg légrétegre – közölte a szolgálat, amely hozzátette, valójában nem is a köd, hanem a felette elhelyezkedő, úgynevezett inverzió "éles felszíne" hullámzik a Balaton-felvidék hegyei alatt.

A troposzférában a magassággal általában csökken a hőmérséklet és az ezzel ellentétes jelenséget, vagyis a hőmérséklet magassággal való emelkedését nevezzük inverziónak – fejtette meg az OMSZ a szakkifejezést.

Azt is hozzátették, hogy a talaj közelében leginkább a felszín éjszakai lehűlése miatt alakul ki inverzió, ekkor kisugárzási inverzióról beszélünk. A Balaton esetében az inverzió alatt helyenként sűrű köd van a víz felett, fölötte pedig a jóval szárazabb és tisztább levegő helyezkedik el.

©
©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!