szerző:
MTI

Országszerte okozott gondokat a szerdai erős szél, illetve az intenzív esőzés, több helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök reggel.

Jellemzően az Északi-középhegység vízfolyásainak hirtelen megáradása miatt kellett védekezni. Emellett Budapesten, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adott sok munkát az időjárás.

Az erős szél, illetve esőzés következtében országszerte több mint száz helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára. Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák jelentettek problémát, és a szél kisebb épületkárokat is okozott. Emellett az ország több pontján a felgyülemlett csapadék, valamint a megáradt vizek miatt kellett megvédeni az épületeket.

Ha az árhullámoknak nem lesz utánpótlása, a vízügyi szakemberekkel együtt arra készülnek, hogy rövidesen levonulnak az áradások.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön már szárazabb idő várható. Kezdetben még nagy területen lehet felhős, borult az ég. Az ország északkeleti felében még kialakulhatnak futó záporok, a magasabban régiókban hózáporok, majd délutántól fokozatosan egyre kevesebb lesz a felhő, és a légmozgás is lassan csillapodik.

Napközben hozzávetőlegesen a Kőszeg–Kiskunhalas vonaltól délnyugatra már többnyire mérsékelt marad a légmozgás, errefelé hosszabb időre kisüthet a nap és száraz időre lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet a legtöbb helyen plusz 6-11 Celsius-fok között alakul. Késő este mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!