szerző:
hvg.hu

Éjszaka és szombat reggel ónos eső öntözheti az ország jelentős részét. Napot csak mutatóba kapunk a hétvégén, de hétfőn állítólag több órára is kisüthet.

Ismét itt az ónos eső: péntek estétől előbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a főváros és az Északi-középhegység térségében kell számítani a csúszos utakat okozó csapadékra, majd reggelig egyre inkább a déli, délnyugati megyékben, valamint helyenként északkeleten fagyhat le az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután első fokú figyelmeztetést adott ki 10 megyére, másodfokú figyelmeztetést további 2 megyére, mint az alábbi térkép mutatja. Somogy és Baranya megyében órákon át eshet az ónos eső, míg a sárgával jelölt megyékben gyenge ónos esőt jeleznek előre.

©

Az este háromnegyed 6-os adatok szerint a sárgával jelölt járásokban már az elkövetkező órákban várható ónos csapadék:

©

Időjárás a hétvégén és utána

Szombaton a csapadékzóna elvonulása után a zárt felhőzet egyre több helyen szakadozottá válik, főként a Dunántúlon lehetnek napos időszakok. Helyenként kisebb eső, az Északi-középhegységben néhol havas eső előfordulhat. Az északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, az északi felén helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű.

Vasárnap a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.

Hétfőre többórás napsütést jósolnak, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megélénkül, az Észak-Alföldön meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul. A távolabbi kilátások az alábbi ábra alapján nem túl biztatóak, bár a melegedés kétségbevonhatatlannak tűnik így február vége felé.

©