szerző:
hvg.hu

Az ország nyugati felén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hétfőre várható lokális, de kiadós esők miatt. Kedden még több viharra kell számítani, utána száraz, napfényes napok jönnek.

Bár nyárias meleg és napsütés van az ország nagy részén, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre is figyelmeztetést adott ki 12 megyére felhőszakadás miatt.

A térképen sárgával jelölt területeken rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat, a csapadékzóna nyugatról keletre vándorol.

©

Mint látható, hétfőn inkább az ország nyugati felén, valamint az Északi-középhegység nyugati területein lesznek kedvező feltételek zivatarok kialakulásához. Éjjel átmenetileg nyugodtabb lesz az idő, kevesebb helyen és főként délen fordulhat elő zivatar, de kedden ismét több helyen (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon) alakulhatnak ki viharok.

A zivatarokhoz felhőszakadás (több mint 15-20 mm eső), jégeső és szélerősödés (50-60 km/h-nál erősebb lökések) társulhat. A nappali időszakokban egy-egy intenzívebb zivatar sem kizárt, amelyeket hétfőn lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (több mint 25-30 mm), kedden pedig főként a középső országrészben komolyabb szélroham (70-90 km/h) és esetleg nagyobb méretű jég kísérhet.

Hétfőn a hőmérséklet délután 19 és 25, késő este 13 és 18 fok között valószínű.

A hét hátralévő részében – szerdától szombatig – száraz, napsütéses, mérsékelten meleg napok következnek a jelenlegi adatok szerint, vasárnap ismét eléri a Kárpát-medencét egy esőzóna.

©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!