szerző:
hvg.hu

A heves zivatarok viharos széllel, jégesővel és intenzív csapadékkal ma is előfordulhatnak.

Kedden általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk többórás napsütéssel. Szórványosan várható zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. A nyugatias szél főként az ország keleti felén megerősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 36 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést is kiadott a heves zivatarok miatt keddre, mondván a zivatarok környezetében viharos szél (60-80 km/h), jégeső (1-2 cm körüli jégátmérő) intenzív (20-30 mm) csapadék is előfordulhat. Egy-egy zivatar környezetében 80 km/h feletti széllökés és 2 cm feletti jégátmérő is kialakulhat.

Kedden a Dunántúlon és egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok viharos (60-80 km/h) szél kíséretében. Néhol heves zivatar is kialakulhat (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő) elsősorban ezen tengely mentén.

Az északnyugati országrészben már megenyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még 26-29 fokos középhőmérsékletek várhatóak.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!