szerző:
hvg.hu

Öt óra alatt óriási fordulatot vett az időjárás. Az ország délkeleti sarkára csaphat le a leginkább a vihar.

Az országot vasárnap hajnalban érte el a hidegfront, amelynek hatására egyre több helyen kell heves zivatarokra és jelentősebb csapadékra számítani.

Ahogy arról beszámoltunk, Sopronban már napközben sem nagyon ment 25 fok fölé a hőmérséklet, Sárvárra már reggel riasztották a tűzoltókat, Szombathelyen pedig 7 milliméter csapadék esett.

Vasárnap délutánra, kora estére a viharzóna elérte Budapestet is, a VIII. kerületi Nagyfuvaros utcában rögtön ki is csavart egy fát a szél, ahogy videós bejelentkezésünkön is látható.

Hétfő hajnalig többfelé várható intenzív zápor, zivatar. Zivatarban 60-70 km/h-t meghaladó szél, rövid idő alatt 20 mm feletti csapadék több helyen is kialakul. Kiemelten az Alföldön, eleinte este

főként a Tiszántúlon és az Alföld északi részén heves zivatarok kialakulása is várható 80-90 km/h feletti széllel és nagy méretű jéggel.

Az éjszakai kiterjedt zivataros csapadékrendszer hétfőn délelőtt kelet, északkelet felé távozik. A csapadékmennyiség több helyen is meghaladhatja a 20 mm-t, de az intenzívebb zivatarokban helyenként (nagyobb eséllyel a Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén) 40-50 mm is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb riasztási térképein már narancsszínű foltok is szerepelnek, tehát ezekre a területekre másodfokú riasztást adtak ki. Mind a felhőszakadásra, mind a heves zivatarokra figyelmeztető térképen látszik, hogy az oszág délkeleti sarkában lehet a legintenzívebb az időjárás-változás.

©
©

Az Időkép frissebb (18:40-kor rögzített) hőtérképe nagy változást mutat, ha összevetjük a néhány órával korábbi (13:40-es) adatokkal.

©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!