szerző:
MTI/hvg.hu

A tartós hőségben a Balaton vize is csaknem 30 Celsius-fokig emelkedett a napokban - hangzott el a köztévében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat megszokott vízhőmérséklet-jelentései közt ilyen adatot azonban nem találunk.

A tó átlagos nyári hőmérséklete 22 fok körül van. A Balatoni Limnológiai Intézet a Tihanyi-félszigetnél 29,8 fokos vízhőmérsékletet is rögzített, de ez a szakemberek szerint ez nem befolyásolja víz minőségét - közölték a Híradóban.

G-Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója azt mondta, hogy a Balaton élővilágát sem veszélyezteti a mostani magas vízhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a magyarországi nagytavaknál 25 fok körüli vízhőmérsékletet mértek csütörtökön, a balatoni adatok így néznek ki

Siófok 26 fok, Balatonakali 26 fok, Tihanyrév 24 fok.

A folyók magyar szakaszain is szinte mindenhol 20 fok felett alakultak a vízhőmérsékleti értékek. A Tiszán Tokajnál és Szegednél 27 fokos vízhőmérsékletet is rögzítettek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!