szerző:
hvg.hu

30 fok feletti meleg, alig egy felhővel az égen. Vigyázzanak az UV-sugárzással!

Pénteken a sok napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő lehet az égen. Legfeljebb a délután során alakulhat ki az északi területeken egy-egy rövid életű zápor, de az ország döntő részén nem lesz csapadék.

Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között várható, a déli, délnyugati tájakon lehet a melegebb. Késő este 20, 26 fok közé hűlhet le a levegő.

A meteorológiai szolgálat három északkeleti megye kivételével az egész országra figyelmeztetést is kiadott a hőség veszélye miatt. A veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Azt írták: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén eléri a 25 Celsius-fokot. A nappali maximumok várhatóan 30-35 fok között alakulnak (a déli, délnyugati tájakon lehet a melegebb). Késő este 20-26 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton egy hullámzó frontzóna éri el a térséget, amely csak lassan hagyja el az országot, miközben jelentős csapadékot és lehűlést okoz. Mintegy 10 fokos lehűlésre, záporokra, zivatarokra kell számítani. Augusztus 20-án, vasárnap is borús, sokfelé szeles, esős lesz az időjárás.

Fronthatás pénteken nem veszi igénybe szervezetünket. Országszerte kánikula, hőség várható, 30 fok feletti maximum-hőmérsékletekkel. A viszonylag kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő mellett sok napsütésre lehet számítani.

Hazánk nagy részén erős lesz az ultraibolya-sugárzás. A déli órákban, aki teheti, húzódjon árnyékba. Használjanak fényvédő krémeket, hordjanak kalapot, napszemüveget és igyanak sok folyadékot, lehetőleg vizet, ásványvizet, gyümölcsleveket!