szerző:
hvg.hu

Csendes eső, 19 fok ígérkezik szeptember 4-re, az első igazi tanítási napra.

Míg a pénteki tanévnyitón még mindenki beleizzadhat az ünneplőruhájába, a következő hétfőn már egészen őszies idő várható.

Szeptember első hétvégéjén ugyanis hidegfront érkezik csapadékkal, széllel és több fokos lehűléssel, ami véget vet a nyári időnek - írja előrejelzésében az Időkép. A lassan mozgó, hullámzó hidegfront jó pár napig itt marad, így több helyen jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani, feltámad a szél, és több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A front hatására a Dunántúlon már pénteken előfordulhatnak záporok, zivatarok, és az északnyugatira forduló szél is feltámad, máshol viszont még a napsütés fog dominálni. Nyugaton 27-28 fok körül, az ország többi részén még 29 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton a gyakran megnövekvő felhőzetből már többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. A Dunától keletre a nyugati, délnyugati, a Dunántúlon az északi-északnyugati szelet kísérhetik élénk, zivatar idején erős, viharos lökések. Megkezdődik a lehűlés: a Dunántúlon már csak 20-25, a Dunától keletre még 26-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap is sokfelé leszakadhat az ég, délkeleten, keleten akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez jégeső, felhőszakadás és szélvihar társulhat. Zivataroktól függetlenül is élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél. Itt lesznek helyek, ahol már a 20 fokot sem éri el a legmagasabb hőmérséklet, keleten is mérséklődik a felmelegedés, errefelé azonban még 24-26 fok is lehet.

Hétfőn előreláthatólag folytatódik a csapadékos, szeles idő, és jelentősen lehűl a levegő, az ország legnagyobb részén 20 fok alatt maradnak a maximumok.

Bár hétfőtől fogva lassú felmelegedés kezdődik, és a hét közepétől a csapadékhajlam is csökken, beköszönt a kora ősz.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!