szerző:
hvg.hu

Az USA partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle még keletebbre mozgó Lee a számítások szerint ha csak közvetve is, de hatással lesz térségünk időjárására a jövő hét elején.

Előfordul, hogy egy hurrikán bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez, mint azt 2014 októberében a Gonzaló nevű hurrikánnál is láthattuk.

A modellszámítások szerint a mostani két trópusi ciklon (első ábra) északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe (második ábra) - jelentette az OMSZ.

©
©

A ciklonok, mint örvénylő rendszerek ugyan beleolvadnak a zonális áramlási rendszerbe, de az általuk számított nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben.

Ebben az esetben a hétfőn, kedden nálunk lehulló csapadék forrásai részben a pusztító hurrikánok lesznek - tette hozzá az OMSZ.