szerző:
hvg.hu

Nagy szélre figyelmeztetnek, de már a másodfokú riasztást is visszavonták.

Vége a nagy esőknek, de a rossz időnek még nem: míg reggel Budapesten és Pest, valamint Fejér megyében még a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés volt érvényben, az Országos Meteorológiai Szolgálat délután ezt mérsékelte, este kilenctől pedig már csak kilenc megyében volt érvényben a szél miatt egész napra szóló figyelmeztetés, valamint a következő néhány érvényes riasztás.

Az OMSZ azt írta: késő estétől szinte mindenhol megszűnik az intenzív csapadék, utolsóként már a Dunántúlon is, a szél miatt azonban a Dunántúl teljes területén érvényben van továbbra is a figyelmeztetés. A legerősebb széllökések délutánig több helyen meghaladják a 60-70 km/h-t. Főként a Balatonnál, illetve a hegyvidéki területeken 80 km/h fölötti széllökések is várhatók. Az estétől északkeleten, főként a Zemplénben, a Bodrogközben és az Alföld északi peremén is számítani lehet 60-70 km/h körüli széllökésekre.

Kedden várhatóan a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Baranya, Somogy, Békés, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lesz érvényben figyelmeztetés a nagy szél miatt. Kedd délutántól azonban mindenhol veszít erejéből a szél és a viharos fokozat alá mérséklődnek a széllökések.