szerző:
hvg.hu

Havazásra és hófúvásra érdemes felkészülni szinte az egész országban.

Február végére jutnak az idei tél legkeményebb napjai. A korábbiaknál jóval hidegebb időjárás mellett havazás és hófúvás is jön ma – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ összesen 17 megyére adott ki figyelmeztetést. A havazás miatt Budapesten és Pest megyében, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, valamint Zala, Veszprém, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van életben elsőfokú figyelmeztetés, itt 12 óra alatt öt centinél is több hó hullhat. A hófúvás miatt pedig Vas és Zala megyében már másodfokú figyelmeztetés van érvényben, emellett a teljes Nyugat-Dunántúlra, a Dél-Alföldre, Észak-Magyarországra, továbbá Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ezeken a területeken a szél hótorlaszokat emelhet.

A következő 1-3 órára érvényes riasztás Budapesten és a főváros környékén, valamint a Dunántúl szinte teljes területén, illetve az Alföld középső és déli részein van érvényben. A legdurvább most Zalaegerszeg és Szombathely környékén a helyzet, ott reggel fél nyolc után nem sokkal már másodfokú riasztást adtak ki.

Mint írták, reggelig az ország déli, délnyugati részein már 5 cm körüli, a déli határnál néhol akár a 10 centit is meghaladó porhó hullhat. Napközben tovább folytatódik a havazás, de ennek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet. Éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség, alig 2-3 centi, míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű. A középső országrészben 2-6, a déli megyékben 6-10 cm hó eshet.

Szerdán folytatódhat a rossz idő: aznapra hófúvás miatt a Nyugat-Dunántúlra, az Észak-Alföldre, valamint Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére adtak ki figyelmeztetést. Extrém hideg is jön, Nógrád és Heves megyében lehet -15 foknál is hidegebb az éjszaka.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!