szerző:
hvg.hu

Több ezer fővárosi lakást adnak át idén és a következő esztendőkben olyan lakóparkokban, amelyek közvetlen a Duna partján állnak. Feltérképeztük a legnagyobbakat, és kiderült, hogy a dunai panorámáért 15-20 százalék felárat kell fizetni.

A fővárosi ingatlanfejlesztők négy éve kezdtek – nyugati mintára – értékes dunai panorámás tömbök építésébe. A nagyszabású Duna-parti fejlesztéseket a Trigránit indította el a Petőfi híd déli oldalán álló Duna-Pest Rezidenciákkal, és az Autóker Holding is ekkor, 2003-ban kezdte építeni az angyalföldi Foka-öbölben a Marina Part első ütemét.

Vízparti lakások a Foka-öbölben
© marinapart.hu
A belvároshoz közeli, folyó menti telkek elfogytak, így a fejlesztőknek egyre kijjebb mennek a városból. A soroksári szakaszon 300 milliárd forintért épülő DunaCity, valamint a spanyol Fadesa észak-csepeli telekvásárlása egyaránt ezt a tendenciát mutatja. A főként XI. kerületi óriás lakóparkokat építő Olimpia-csoport is Soroksáron vásárolt telket. A 7,5 hektáros, folyóparti területen 2010-ben 1800 lakás építését kezdik meg. A másik kedvelt terület a III. kerületi Római-part, ahol kisebb tömbök épülnek. Ezek ugyan üdülőként szerepelnek a telekkönyvben, de lakásként használják őket.

A külföldiek (írek, angolok, spanyolok) nagy számban vásárolnak Duna-parti lakást. A belvároshoz közelebbi projekteket keresik. Sokszor anélkül, hogy belépnének az épületbe, máris magasabb áron, egyből tovább is adják − mondja Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A budapesti, vízparti projekteken belül az egyes lakások négyzetméterárai jelentősen eltérnek. A legdrágábbak a felsőbb emeleten lévő, kisebb alapterületű, közvetlen dunai panorámás ingatlanok− magyarázza Karácsony Krisztián, az ECORYS Magyarország vezető tanácsadója. A tájolás miatti árkülönbség 15−20 százalék.

A dunai panoráma a bérleti díjakra is hat. A Duna-Pest Rezidenciákban például havi 700 euróért bérelhető egy 55 négyzetméteres, utcai lakás, amíg egy 70 négyzetméter körüli, Dunára néző bérleményért már havi 1300 eurót kérnek el − tudtuk meg Izsák Beátától, a Real Home Agency ingatlanreferensétől. Az óbudai Sun Palace esetében is nagy az árkülönbség: a Dunára néző, 100 négyzetméter körüli lakások havi bérlete 1800 euróba kerül, míg a nem panorámás, 75 négyzetméter körüli lakásokat havi 800 euróért lehet kivenni. A Castrum Ház panorámás, 50 négyzetméteri körüli lakásait havi 1300 euró körüli összegért lehet bérelni, míg a Marina Parton ugyanez „csupán“  600 euróba kerül. A bérlők zöme külföldi. Többségük angol, amerikai, francia, német vagy svéd, és tipikusan a felsőbb emeleteket kedvelik. Nekik az a fontos, hogy a dunai panorámához terasz, garázs és tároló is tartozzon.

Hová költözne szívesen? (Oldaltörés)

A felsorolt lakóparkok és tömbök mind közvetlenül a Duna partján állnak, és jogilag új építésű lakások is eladók bennük.

1. Mediterrán Lakópark (XX. kerület, Vízisport utca)

A pesterzsébeti Mediterrán2 Lakópark a soroksári Duna-ág partján épül, és eddig tizenkét épületét adtak át. A lakóházak mellett játszó- és pihenőterek, fasorokkal övezett sétányok és gyepesített zöld területek vannak. A közelben teniszpálya, jégcsarnok is épült, hamarosan pedig uszoda is lesz.

Fejlesztő: Tatros Kft. és Eco-Line Kft.
Átadás éve: 2001 óta folyamatos.
Lakások száma: 650.
Lakásméret: 30−80 négyzetméter.
Ár: 260−310 ezer forint/négyzetméter.

2. Dunagyöngye Lakópark (XX. kerület, Vízisport utca)

A lakópark épületei a Dunától 100 méterre állnak, 10 méterrel a folyó vízszintje felett. Közvetlenül a Dunára néző lakás nincs, a jobb tájolású lakások 10 százalékkal drágábbak. A három, alaprajzilag teljesen egyforma, liftes--teremgarázsos épületben egyenként 44 lakást alakítanak ki, köztük penthouse-okat is. Jelenleg a C épület alapozási munkálatai folynak, és ezzel párhuzamosan zajlik az értékesítés. Eddig a lakások 20 százaléka kelt el.
Fejlesztő: Dobcsillag Kft.
Átadás éve: 2008. első negyedévétől.
Lakások száma: 132.
Lakásméretek: 36−82 négyzetméter.
Ár: 269−320 ezer forint/négyzetméter.

3. Duna City (IX., Kvassay út--Soroksári út)

Duna City lakótömbjei közel 33 hektáron, 300 milliárd forintos beruházás részeként épülnek meg. 2300, változatos stílusú és formájú lakás építését tervezik. A lakóingatlanok mellett 158 ezer négyzetméternyi iroda, 65 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlan, valamint hotel és konferenciaközpont is épül. A projekt jelenleg az előkészítés és a tervezési fázis végén tart. Idén készül el a projektterületet feltáró úthálózat és a közművesítés. Épülnek majd társasházak, klasszikus és luxus kivitelű sorházak, penthouse és loftlakások és vízfelületre épített úszóházak.
Fejlesztő: Duna City Budapest Kft.
Átadás éve: 2009-2014.
Lakások száma: 2300.
Lakásméretek: 50−300 négyzetméter.
Ár: n.a.

4. Duna-Pest Rezidenciák (IX. kerület, Lechner Ödön fasor)

© dunapest.hu
Amerikai típusú, négycsillagos szállodának megfelelő lakótömb. Az épületen belül uszoda, fallabdapálya, wellness-centrum, bortrezor, napozóterasz, kártya- és biliárdklub is van. Az ingatlan Dunára néző lakásai 30–35 százalékkal drágábbak, a legértékesebbek pedig a penthouse lakások.
Fejlesztő: Duna Condominium Kft.
Átadás éve: 2005.
Lakások száma: 340.
Lakásméret: 30−240 négyzetméter.
Ár: 390−980 ezer forint/négyzetméter.

5. Castrum Ház (IX kerület, Lechner Ödön fasor)

A kilencszintes épület első három emeletén főként irodák találhatók, de itt alakítottak ki egy dunai panorámás wellness-részleget is. A felső szinteken lévő lakások négyzetméterárai között mérettől és elhelyezkedéstől függően 30–60 százalékos a különbség. Eddig a lakások 80 százalékát értékesítették.

Fejlesztő: B Befektetési Kft.
Átadás éve: 2007.
Lakások száma: 55.
Lakásméret: 60–160 négyzetméter.
Ár: 520–998 ezer forint/négyzetméter.

6. RiverLoft (XIII. kerület, Révész utca)

© riverloft.hu
Az Újlipótváros és Vizafogó határán épülő RiverLoft 27 „loft” típusú (nagy belmagasságú, egyterű) lakást kínál. Az épületegyüttes a Margitszigetre, valamint a budai hegyekre néz. Az építkezés 2004 decemberében kezdődött, és eddig a lakások 87 százaléka kelt el.

Fejlesztő: GTC Magyarország Zrt.
Átadás éve: 2007.
Lakások száma: 175 loft.
Lakásméret: 48–233 négyzetméter.
Ár: 395–525 ezer forint/négyzetméter.


Van miből válogatni (Oldaltörés)


7. Sun Palace (III. kerület, Nagyszombat utca)

A Sun Palace a Duna és a budai hegyek közelében épül. A helyszín infrastrukturálisan is fejlett, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető. A Dunára néző lakások négyzetméterárai 20–45 százalékkal magasabbak az utcai fekvésűeknél.
Fejlesztő: Engel East Europe.
Átadás éve: 2007.
Lakások száma: 550.
Lakásméret: 28−228 négyzetméter.
Ár: 330−650 ezer forint/négyzetméter.

8. Marina Part (XIII. kerület, Meder utca)

A Marina Part négy üteméből eddig kettő készült el. A harmadikat idén áprilisban adják át, a 300 lakásos Marina Prémium értékesítését pedig idén tavasszal kezdik. A legújabb ütem szolgáltatásaiban is különbözik majd az eddigiektől: lesz benne konferenciaszoba, faxolási és internetezési lehetőség, szivarszoba, bortrezor és külön konyhával felszerelt klubhelyiség is. A szolgáltatások között szerepel majd a házhoz szállítás, babysitter-, valamint takarító szolgálat is.
Fejlesztő: Autóker Holding Zrt.
Átadás éve: 2006-2009.
Lakások száma: I. ütem 224, II. ütem 273, III. ütem 350, IV. ütem 299 lakás.
Lakásméret: 39−200 négyzetméter.
Ár: 400− 800 ezer forint/négyzetméter.

9. Prestige Towers (III. kerület, Meder utca)

© prestigecity.hu
A lakótornyok a Duna főágának és mellékágának találkozásánál, közvetlenül a Duna-parton állnak. A szállodai sor mellett boltok, éttermek, kávézók is épülnek majd. A Prestige Towers jelenleg 90 százalékos műszaki készültségnél tart, és eddig a lakások, üzletek 70 százalékát értékesítették.

Fejlesztő: Prestige Fejlesztési Csoport.
Átadás éve: 2007.
Lakások száma: 126.
Lakásméret: 32−140 négyzetméter.
Ár: 430 ezer−1 millió forint/négyzetméter.

10. Nánási Kert (III. kerület, Nánási utca)

Az öt, különálló épületből álló lakópark a Római-parton, kéthektáros telken épül. Minden lakáshoz erkély, a földszinti lakásokhoz pedig saját kert tartozik. A közös kertben télen fedett, nyáron nyitott úszómedence található. A Dunára néző lakások 5–8 százalékkal drágábbak.

Fejlesztő: Indotek Befektetési Zrt.
Átadás éve: I. ütem 2004., II. ütem 2007. április.
Lakásszám: 112.
Lakásméretek: 33−145 négyzetméter.
Négyzetméterárak: 350−500 ezer forint/négyzetméter.

11. Római Wellness Otthon (III. kerület, Nánási út)

Az üdülőpark a Római part alsó szakaszán fekszik. A komplexum öt új épületből áll, ebből kettő a Duna-parti oldalon, kettő a terület középső részén, míg az ötödik a Nánási úti oldalon. A területen műemlék-csónakház is található, amelyet a fejlesztés során felújítanak, és fitneszteremmel, közösségi helyiséggel egészítenek ki.

Fejlesztő: Everglades Kft.
Átadás éve: 2007.
Lakások száma: 130.
Lakásméret: 33–160 négyzetméter.
Ár: 385−590 ezer forint/négyzetméter.

12. Nánási83 Lakókert (III. kerület, Nánási út)

A Római part zöldövezetében található lakókert két épületében összesen 14 apartman van, ebből 4-et adtak el. Minden apartmanhoz terasz, valamint tároló és parkolóhely is tartozik, a teremgarázs pedig csónakok tárolására is alkalmas. A vízpartra néző lakások 10 százalékkal drágábbak.
Fejlesztő: Normatech Kft.
Átadás éve: 2006.
Lakásszám: 14.
Lakásméretek: 41–61 négyzetméter.
Négyzetméterárak: 348–458 ezer forint/négyzetméter.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpaici hírügynökség

hvg.hu Gazdaság

Mennyivel drágább a panoráma?

A jó kilátás igencsak emeli az ingatlanok árát. Már egy szép épületre nyíló ablak is lehet árnövelő tényező, nem beszélve a Dunára panorámás lakosokról, házakról. A budai hegyekről nyíló városi panoráma mellett ez utóbbi a legjobban megfizetett kategória. Utánajártunk hol, mennyiért vehetünk ilyen ingatlant.

Gazdaság

Ingatlanpiac: még mindig vonzó a dunai panoráma

Az ingatlanfejlesztő cégek közül egyre többen választják a Duna fővárosi partszakaszát. A Riverside Apartmanház beruházója például most a szomszédos gázkészülékgyár területén kezdett újabb beruházásba. A védett gyárcsarnokban divatos loftokat alakítanak ki.