szerző:
hvg.hu

Minden héten válaszol az olvasók ingatlanjoggal kapcsolatos kérdéseire Németh Zoltán László jogász, a Magyar Ingatlan Tanács főtitkára. Ezúttal szó esik az öröklés rendjéről, a haszonélvezeti jogról, valamint a tartási szerződésről.


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: férjemnek, és nekem is vannak felnőtt gyermekeink. Érdekelne, mi történik, ha valamelyikünk előbb hal meg a másiknál. Mivel  van megtakarított pénzünk és a nyugdíjunk is, abból fedezzük a megélhetésünket. Vettünk továbbá személygépkocsit, ami az férjem nevén van. Ilyenkor ki örököl?

Köszönettel: Eperjesi Katalin

Tisztelt Eperjes Katalin!

Ha közös tulajdonú lakásban laknak, és valamelyikük meghal, akkor az örökösök a felnőtt gyerekek lesznek. A holtig tartó haszonélvezeti jog azonban a házastársat illeti meg özvegyi jog jogcímén. A házastársi közös vagyonba tartozó, ám nem az Ön/férje nevén lévő vagyontárgyakat szintén a felnőtt gyerekek öröklik, az Ön/férje haszonélvezeti jogával terhelten − bár az örökösök ezt megtámadhatják. Ennek akkor van jelentősége, ha a gyerekek külön házasságból származnak, mert ilyenkor a másik fél gyerekei is örökölnek.


Tisztelt Ügyvéd Úr!

1994-es válásom óta volt feleségem lakik a lányommal, fele-fele arányban tulajdonolt lakásunkban. Feleségem lemondott a tulajdonjogáról a gyermek javára, én viszont nem. Feleségemnek így csak haszonélvezeti joga van. Kérdésem az, hogy hogyan tudnám a tulajdon részemet megváltatni feleségemmel, ha egyezségre nem hajlandó.

Köszönettel: Molnár Zsolt

Tisztelt Molnár Zsolt!

Erre az esetre a közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályok vonatkoznak. Ha felesége a közös tulajdont nem hajlandó megszüntetni, Önnek csak bíróság előtt van erre lehetősége. A helyzet azért érdekes, mert a tulajdonos nem az Ön volt felesége, hanem gyermeke, így nem csak a feleségével váltathatja magához az ingatlant, hanem a gyermekével is, akit egyébként is kötelezően perbe kellene vonnia. Haszonélvezőt ugyanakkor nem lehet arra kényszeríteni, hogy a tulajdonos tulajdoni hányadát megváltsa. Ha a felesége a haszonélvező, ő jogosult gyümölcsöztetni az ingatlant. Kérdéséből viszont nem derül ki, hogy feleségének az egész ingatlanra van-e haszonélvezeti joga, vagy csak a gyermek részére. Ha az egész ingatlanra van ilyen jogosultsága, akkor feleségnek joga van a bérleti díj teljes összegére is − ha például kiadják az ingatlant. Ha viszont csak az ingatlan felére van haszonélvezeti joga, akkor csak a fél bérleti díj illeti meg, a másik fele pedig Önnek jár .


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemtől 1991-ben elváltam. Neki volt egy házrésze, amelyet 1998-ban eladott, és az édesanyjához költözött. 2007 márciusában férjem meghalt. Így anyósom nevén maradt az ingatlan, aki nem gyermekemre, azaz unokáira akarja hagyni ingatlanját, hanem arra a személyre, aki őt gondozni fogja. Azt szeretném tudni, hogy a gyermekeimet ebben az esetben megilleti-e az apjuk utáni köteles rész.

Köszönettel: Nagy Ferencné

Tisztelt Nagy Ferencné!

Leszármazó rokon után lenne köteles rész, de ha a nagymama tartási vagy öröklési szerződést köt az őt gondozó személlyel, akkor az őt gondozó személy kapja meg az ingatlan tulajdonjogát, a törvényes örökösöknek pedig nem jár a köteles rész.

Kérdezzel Ön is!