szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Manapság az ingatlanok értékesítésénél – mind vevői, mind pedig...

Manapság az ingatlanok értékesítésénél – mind vevői, mind pedig az eladói oldalon – igen elterjedt gyakorlat a közvetítő igénybevétele.
A forgalmazóval kötött szerződésnél azonban fokozott óvatosságra van szükség. Fontos tudni, hogy a közvetítő által adott megbízási formanyomtatványt nem kötelező változtatás nélkül aláírni, a jutalék mértéke és minden egyéb rendelkezés is a felek közös megegyezésének a tárgya. Amennyiben a „minta-megbízás” bármely pontja az eladó számára nem elfogadható, úgy a szerződés megfelelő módosítását az aláírás előtt kezdeményezni kell.

A forgalmazó a neki járó jutalékot igyekszik jól „bebiztosítani”, mert sajnos elég gyakori, hogy az általa összehozott felek igyekeznek kikerülni őt, például oly módon, hogy a vevő más néven szerződik, hogy a jutalékot ne kelljen megfizetnie.

Emiatt az aláírást megelőzően alaposan meg kell vizsgálni, hogy a megbízásban foglaltak szerint az előzetesen megegyezett jutalék mely esetekben jár a közvetítőnek. Praxisom során például találkoztam már olyan szerződéses kikötéssel, hogy akkor is jár a jutalék egy része, ha nem a közvetítőn keresztül valósul meg az értékesítés, de ennek megtörténtéről az eladó elmulasztja értesíteni a forgalmazót!

Gyakori félreértés, hogy a vételár százalékában megadott, nettó jutalék áfa vonzatával a megbízó előzetesen nem számol. A tisztánlátás kedvéért tehát érdemes a várható vételárra vetített jutalék bruttó összegét előre kiszámolni.    
           
Olvasónk kérdésének megválaszolásához szükséges még rögzíteni, hogy mi számít felróható magatartásnak. Nem felróható annak a magatartása, aki az adott helyzetben a társadalmilag általában elvárható módon járt el.

A tárgyalt ügyletnél az eladó és a vevő a kiköltözés időpontjában nem tudtak megállapodni. Az adásvételi szerződés lényeges feltételeiben – így a birtokbaadás kérdésében – a feleknek meg kell egyezniük, mert ellenkező esetben nem jöhet létre érvényesen az ügylet. Esetünkben a vevő egy másik ingatlan megvásárlásával (mint ráutaló magatartással) tevőleg is elállt a vételi szándékától. Az eladó pedig természetesen úgy járt el, ahogyan az adott helyzetben ez tőle elvárható. Előzőek értelmében olvasónk a jutalék megfizetésére nem kötelezhető.                  

     Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.
      

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!