szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A levelében írtak alapján sajnos valószínűleg jogszerű a bank Önnel szemben...


A levelében írtak alapján sajnos valószínűleg jogszerű a bank Önnel szemben támasztott igénye. A pénzintézetek gyakran ragaszkodnak a hitelszerződés mellett kezesi vagy egyéb biztosítéki szerződés megkötéséhez. A kezesi szerződésben a kezes arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben az adós nem teljesít, maga fog helyette fizetni a hitelezőnek. Ha a kezes fizeti ki a hitelezőt, az adóstól követelheti az általa kifizetett összeg megtérítését. 

A kezességvállalás történhet egyszerű (más néven: sortartó), illetve készfizető módon.
A lényeges különbség az, hogy az előbbi esetében a kezes mindaddig megtagadhatja a fizetést, amíg hitelező nem igazolja, hogy a követelés behajthatatlan az adóstól. 

A készfizető kezesség esetében azonban a kezes nem követelheti, hogy a hitelező először az adóstól kísérelje meg a tartozás behajtását. Készfizető kezességnél a hitelező megvizsgálja az adós és a kezes jövedelmi viszonyait, vagyoni helyzetét, majd ezt követően pedig rajta múlik, hogy ténylegesen melyiküktől követeli a tartozást.

A hitelügyletek biztosítékaként kizárólag készfizető kezességet fogadnak el a hitelező bankok. Erre általában akkor van szükség, ha az ingatlan – a bank megítélése szerint - nem nyújt elegendő fedezetet a követelés megtérülésére.

Mivel Ön a kezesi kötelezettséget magánszemélyként vállalta, sajnos annak sincsen jelentősége, hogy időközben az ügyvezetői munkaviszonya megszűnt.
A fentiekből kitűnik, hogy a kezességvállalás kockázatos, ezért érdemes jól megfontolni, mielőtt valaki vállalkozik rá.Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!