szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az örökhagyó halálával a hagyaték egésze száll át az...

Az örökhagyó halálával a hagyaték egésze száll át az örökösre. Ez magyarul azt jelenti, hogy az örökségben levő követelések és tartozások együttesen, a halál időpontjától kezdődően a törvényes örököst illetik meg és terhelik. Az ingatlan eladása esetében a jogerős hagyatékátadó végzéssel az édesanyja által aláírt szerződésbe mint jogutód lépett be. Ilyen esetekben nincs szükség az adásvételi szerződés módosítására sem, a földhivatalhoz becsatolásra kerül a halotti anyakönyvi kivonat illetve a hagyatékátadó végzés, és a bejegyzési engedélyt már az örökös írja alá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy „az ingatlan egy pillanatig sem volt az Öné”, jogi értelemben az ingatlan tulajdonjoga az örökléssel átszállt Önre és azzal a továbbiakban, az örökhagyó által megkötött szerződés alapján már tulajdonosként Ön rendelkezett (lásd: vételár átvétele, bejegyzési engedély aláírása). 

Tehát a válaszom az első kérdésére: az örökség tárgya az ingatlan, nem pedig a készpénz.. Az édesanyja által megvásárolt ingatlan esetében - mivel az ügylet jogi értelemben nem osztható -, a teljes ingatlant kell figyelembe vennünk. Itt vevői oldalon történt jogutódlás és az ingatlannal együtt az édesanyja vállalt szerződéses kötelezettségek szálltak át Önre az örökléssel. Mivel azonban ez esetben fizetési kötelezettsége (hagyatékot terhelő tartozása) keletkezett, ezt a körülményt a hagyaték tiszta értékének (illetékalap) megállapítása során mint a megszerzett vagyon forgalmi értékét  csökkentő tételt kell figyelembe venni.     


Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!