szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt...

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt vezetőjét is meggyanúsították az Andrássy út 47. múlt ciklusbeli eladása kapcsán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester – a korábban a rendőrség által gyanúsítottként kihallgatott 12 önkormányzati képviselőhöz hasonlóan – megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével. A kár 200 millió forint.

Fürst György

A megalapozott gyanú szerint az alpolgármester 2004 júniusában terjesztette elő az Andrássy úti palota eladását egy kft-nek 150 millió forintért. Az önkormányzat által felkért értékbecslő az épület forgalmi értékét üresen 695 millió forintban határozta meg. A döntés előtt azonban más vételi ajánlatok is érkeztek, ráadásul az értékbecslő szerinti érték a tényleges forgalmi értékhez és a piaci viszonyokhoz képest túl alacsony. Ráadásul a vételi ajánlatot az épület egyharmadát használó bérlő tette, ezért nem volt indokolt 200 millió forinttal csökkenteni a vételárat azzal az indokkal, hogy ekkora költséggel jár az ő kiköltöztetése – áll a közleményben.

A főügyészség szerint mindezek ellenére Fürst és a képviselőtestület többsége – jogellenesen – megszavazta az ingatlanértékesítést, ezzel pedig 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a terézvárosi önkormányzatnak. Korábban a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította azt az adásvételi szerződést, amelyet a helyhatóság a Christian Polet belga üzletember által vezetett Ennet Kft.-vel kötött négy éve az Andrássy út 47. számú palota eladásáról. 

Az Andrássy út 47. számú épület

Mint arról írtunk, a belga üzletember érintett a "pátyi golfváros" kétes hírű ingatlanüzletében is. Christian Polet felesége vásárolta meg a pátyi önkormányzattól azt a szántóföldet, amelyet később az önkormányzat befektetési területnek átminősített. A belga üzletember - egy másik cégen keresztül - 300 millió forinttal támogatta Pátyot 2006-ban, amit a község óvodaépítésre fordított. Az Index szerint ez volt annak az ára, hogy a „golfpályának” kiszemelt mezőgazdasági területre az önkormányzat a befektetőnek megfelelő szabályozást fogadjon el.

A főügyészség vezetője, Keresztes Imre közleményében azt írta: a korábbi alpolgármestert - aki a gyanúsítás ellen panasszal élt és nem tett vallomást - már októberben gyanúsítottként idézték, de arról tájékoztatta a hatóságot, hogy ő a Közép-Afrikai Köztársaság Európai Unióhoz akkreditált nagykövete.

A főügyészség ekkor megkereste a Külügyminisztériumot a diplomáciai mentesség ügyében. A tárca tájékoztatása szerint azonban a volt alpolgármester nem szerepel a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek személyzetének tagjai között.

Bár Fürst úgy gondolhatta, hogy egy afrikai banánköztársaság diktátorától vásárolt diplomata útlevél mentesíti őt a magyar törvények alól, az ügyészség nem osztotta ezt az álláspontot. A Külügyminisztérium hivatalos válaszának megérkezését követően azonnal megindították a volt szocialista politikus ellen az eljárást.

A kenőpénzeiről és indokolatlan kerékbilincseléseiről elhíresült Centrum Parkoló volt ügyvezetője egyébként 1970. december 7-én született. Iwiw-es adatlapján arra a kérdésre, hogy mit csinál, ha dolgozik, azt írta némi iróniával: embereket sanyargatok.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Suchmann Tamás távozik

A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, a kormányfőnek csak délután jelenti be...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hűtlen kezelés a Hídépítőnél

A rendőrök 2006. augusztusa óta nyomoztak a MÁV Zrt. feljelentése nyomán. A feljelentés szerint a MÁV Hídépítő Kft.