szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt...

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt vezetőjét is meggyanúsították az Andrássy út 47. múlt ciklusbeli eladása kapcsán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester – a korábban a rendőrség által gyanúsítottként kihallgatott 12 önkormányzati képviselőhöz hasonlóan – megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével. A kár 200 millió forint.

Fürst György

A megalapozott gyanú szerint az alpolgármester 2004 júniusában terjesztette elő az Andrássy úti palota eladását egy kft-nek 150 millió forintért. Az önkormányzat által felkért értékbecslő az épület forgalmi értékét üresen 695 millió forintban határozta meg. A döntés előtt azonban más vételi ajánlatok is érkeztek, ráadásul az értékbecslő szerinti érték a tényleges forgalmi értékhez és a piaci viszonyokhoz képest túl alacsony. Ráadásul a vételi ajánlatot az épület egyharmadát használó bérlő tette, ezért nem volt indokolt 200 millió forinttal csökkenteni a vételárat azzal az indokkal, hogy ekkora költséggel jár az ő kiköltöztetése – áll a közleményben.

A főügyészség szerint mindezek ellenére Fürst és a képviselőtestület többsége – jogellenesen – megszavazta az ingatlanértékesítést, ezzel pedig 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a terézvárosi önkormányzatnak. Korábban a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította azt az adásvételi szerződést, amelyet a helyhatóság a Christian Polet belga üzletember által vezetett Ennet Kft.-vel kötött négy éve az Andrássy út 47. számú palota eladásáról. 

Az Andrássy út 47. számú épület

Mint arról írtunk, a belga üzletember érintett a "pátyi golfváros" kétes hírű ingatlanüzletében is. Christian Polet felesége vásárolta meg a pátyi önkormányzattól azt a szántóföldet, amelyet később az önkormányzat befektetési területnek átminősített. A belga üzletember - egy másik cégen keresztül - 300 millió forinttal támogatta Pátyot 2006-ban, amit a község óvodaépítésre fordított. Az Index szerint ez volt annak az ára, hogy a „golfpályának” kiszemelt mezőgazdasági területre az önkormányzat a befektetőnek megfelelő szabályozást fogadjon el.

A főügyészség vezetője, Keresztes Imre közleményében azt írta: a korábbi alpolgármestert - aki a gyanúsítás ellen panasszal élt és nem tett vallomást - már októberben gyanúsítottként idézték, de arról tájékoztatta a hatóságot, hogy ő a Közép-Afrikai Köztársaság Európai Unióhoz akkreditált nagykövete.

A főügyészség ekkor megkereste a Külügyminisztériumot a diplomáciai mentesség ügyében. A tárca tájékoztatása szerint azonban a volt alpolgármester nem szerepel a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek személyzetének tagjai között.

Bár Fürst úgy gondolhatta, hogy egy afrikai banánköztársaság diktátorától vásárolt diplomata útlevél mentesíti őt a magyar törvények alól, az ügyészség nem osztotta ezt az álláspontot. A Külügyminisztérium hivatalos válaszának megérkezését követően azonnal megindították a volt szocialista politikus ellen az eljárást.

A kenőpénzeiről és indokolatlan kerékbilincseléseiről elhíresült Centrum Parkoló volt ügyvezetője egyébként 1970. december 7-én született. Iwiw-es adatlapján arra a kérdésre, hogy mit csinál, ha dolgozik, azt írta némi iróniával: embereket sanyargatok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Suchmann Tamás távozik

A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, a kormányfőnek csak délután jelenti be...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hűtlen kezelés a Hídépítőnél

A rendőrök 2006. augusztusa óta nyomoztak a MÁV Zrt. feljelentése nyomán. A feljelentés szerint a MÁV Hídépítő Kft.